Róna Péter: Rossz irányba tart a jegybank

Az MNB ragaszkodik a nyereségéhez, még ha ezért a forint árfolyamát kell is gyengítenie.

Hajdú Péter
2017. 10. 05. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesterségesen túlfűtött állapotban van a magyar gazdaság; vagyis gyorsabban fejlődik, mint az valódi állapotából lehetséges volna – nyilatkozta lapunknak Róna Péter. Szerinte a túlfűtöttség oka a kormány választási költségvetése – az első fél évben jelentősen többet költöttek a tervezetnél – és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája.

A szakembert annak apropóján kérdeztük, hogy a jegybank közreadta a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Ebben az áll, hogy nagy kockázatai vannak az infláció mérséklődésének, ezért a jegybank további lazításokra is hajlandó. A pénzügyi szakértő szerint ez a gazdaságpolitika jelentős ingatlanbuborékot hozott létre, ezzel párhuzamosan növekszik a belső inflációs nyomás a túlságosan alacsony kamatstruktúrának köszönhetően. Ebből logikusan következik, hogy a jegybanknak nem lazítani, hanem szigorítani kellene a kamatfeltételeken. Szerinte a forint árfolyama is az ésszerű sáv gyenge szélén van, ami tovább fűti a gazdaságot.

Legutóbb a Portfólió.hu szedte pontokba, miért is érdeke a jegybanknak a gyenge forint. A szakportál elemzése szerint ha nemzeti pénzünk erősödne, az intézmény folyamatosan veszteséges volna. Az MNB eredménye ugyanis csak azért mutat pozitívumot, mert a gyenge forintnak köszönhetően a devizaváltásból jelentős nyeresége keletkezik. Azzal „teremt” ugyanis forintot, hogy az évekkel korábban olcsón beszerzett devizát a jelenlegi magas árfolyamon értékesíti. Az idei év első felében 34,4 milliárd forintos pluszt tudott kimutatni, ami 17,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől. A csökkenés magyarázata, hogy az értékesített deviza átlagos árfolyama folyamatosan emelkedik, az idei év első felében 301,4 forinton állt. Vagyis ha a forint árfolyama ez alá a szint alá kerülne, akkor már veszteséges lenne a devizaátváltás, és ezzel eltűnne, márpedig ezt kifejezetten igyekeznek elkerülni, amióta Matolcsy György lett a jegybankelnök – ha jó az a gazdaságnak, ha rossz.

Az adatok szerint az új jegybanki vezetés kinevezése óta félévente 253,2 milliárd és 14,5 milliárd forint közötti veszteséget termeltek az MNB egyéb tevékenységei. Arra is felhívja a figyelmet a cikk, hogy egyáltalán nem volna gond, ha akár folyamatosan is veszteséges lenne a központi bank, hiszen az intézmény biztosítja például a magyar állam számára az államadósság finanszírozásához szükséges devizát. A magyarázat szerint az intézmény vezetése azért ragaszkodhat a jegybank folyamatos nyereségességéhez, mert rosszul venné ki magát, hogy veszteséget mutat ki az után, hogy 2013 és 2016 között 260 milliárd forintnyi vagyont juttattak a Pallas Athéné-alapítványok számára.

Várhatóan az MNB továbbra is törekedni fog nyereség kimutatására az elemző szerint, ha az nem követel irreálisan nagy áldozatokat, bár rövid távon a tartalék felhasználásával is képes volna ellensúlyozni a veszteséget. Várakozásai szerint az elkövetkező években is számítani lehet arra, hogy a jegybank verbális intervencióval vagy nem hagyományos eszközökkel gyengíteni igyekszik a forintot, amint az a devizatartalék bekerülési árának közelébe kerül, ahogy tette idén augusztusban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.