– A tárgyalások még nem zárultak le, bízunk benne, hogy változik a helyzet – ezekkel a szavakkal reagált érdeklődésünkre a Baromfi Terméktanács igazgatója azokra a hírekre, amelyek szerint az Európai Unió nagylelkű vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) számára. Csorbai Attila elmondta, az ügyben Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordult a részletek tisztázásért, most várják a testület válaszát.
A vámajánlat egyébként pontosan arról szól, hogy évi 70 ezer tonna dél-amerikai marha, 78 ezer tonna csirke, ugyanennyi sertés, 600 ezer tonna kukorica és ugyanennyi etanol hozható majd be vámmentesen az EU-ba a jövő évtől. Csorbai Attila szerint a legveszélyesebbnek a baromfihúsimport növekedése látszik. Az EU már 2016-ban is 895 ezer tonna baromfihúst importált, s ebből 500 ezer tonna érkezett Brazíliából. Már ez a mennyiség is komoly kihívás elé állítja az uniós termelőket, hiszen az olcsó brazil import leveri az árakat. Csorbai Attila emellett a behozatal egészségi kockázataira is figyelmeztetett. Mint mondta, Brazíliában azért olyan olcsó a baromfinevelés, mert genetikailag módosított növényi termésből készült takarmányt is használhatnak. Tehát olyan növényhibridekkel dolgoznak, amelyek termesztésére Magyarországon nincs lehetőség. Úgy fogalmazott, hogy Brazíliában a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig felvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A braziloknál ráadásul a feldolgozott baromfihús vizes hűtése a jellemző az európai technikával szemben. Brazíliában alacsony hőmérsékletű vízbe mártják a húst, de a folyadékban antibakteriális és egyéb anyagok is találhatók. Olyan vegyszerek ezek, amelyek használata Európában nem megengedett. A vámkedvezmény szerinte azért is érthetetlen, mert a Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket fordított vissza holland és német kikötőkből.