Valószínűleg csak az adminisztrációt bonyolítaná Varga Mihály javaslata

Nem javítana a versenyképességen a szocho további félszázalékos csökkentése.

Horváth Attila
2017. 10. 20. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég egyéni országgyűlési képviselőként nyújtott be előterjesztést arról, hogy 19,5 százalék legyen jövőre a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho), és ugyanennyire csökkenjen az egészségügyi hozzájárulás (eho). Jelenleg mindkettő 22 százalékos. Egy korábban elfogadott törvény a szochót 20 százalékra csökkentette volna jövő évtől.

– A pótlólagos félszázalékos csökkentés csak jelképes lépés, inkább kerekítési hiba. Több bonyodalmat okoz majd, mint amennyi hasznot hoz. Az adótörvényeknél a számoknak barátságosabbnak kellene lenniük. A kerek 20 százalékot fejben is mindenki ki tudja számolni. A fél százalék azonban a szoftverekben is gondot okozhat, jelentős többletadminisztrációval járhat a cégek számára is. Az eddigi egész értékeket át kell alakítani. Nem is beszélve a különböző kedvezményekről, például arról az esetről, ha a szocho felét kell csak megfizetniük a cégeknek. Olyankor a 10 százalék helyett a félszázalékos csökkentésnek köszönhetően 9,75-dal kell majd kalkulálni – mondta lapunknak Angyal József okleveles adószakértő. Hozzátette, egyszerűbb megoldást is találhattak volna. Ha a munkáltatói terhek közé tartozó, jelenleg másfél százalékos szakképzési hozzájárulást csökkentenék fél százalékkal, ez valóban könnyítene a rendszeren.

– Hazánkban a harmadik legmagasabb, 48,2 százalékos a bérek adóterhelése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) államai között, ez rontja gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, amely a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor kétséges, hogy a most bejelentett adócsökkentés valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez – fejezte ki kételyeit Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Lapunkhoz eljuttatott közleményében arra hívta föl a figyelmet, hogy a foglalkoztatók jelentős, legalább 10 százalékpontos, egy lépésben végrehajtott csökkentésre tudtak volna igazán pozitívan reagálni. A nagyobb cégek a megtakarításból technológiai beruházásokat hajthattak volna végre, vagy a már ott dolgozók bérét emelhették volna differenciáltan, esetleg új munkahelyeket teremthettek volna. A fejlesztés és a munkahelyteremtés a termelés növekedéséhez vezetett volna, a béremelés pedig a jó munkaerő megtartását támogatta volna. Ugyanakkor a szervezet nem tartja valószínűnek, hogy az egy lépésben végrehajtott nagyobb csökkentés számottevő hatást gyakorolna a mikrovállalkozásokra. Mivel a megtakarítás náluk nem lett volna elég beruházások megvalósítására, így leginkább a tulajdonosok bérének növekedéséhez és tisztulásához vezetne az adócsökkentés.

Az elnök szerint az eddigi többlépcsős és kisebb mértékű adócsökkentések miatt erősen kétséges, hogy valóban növekedett-e a vállalkozások versenyképessége, illetve több munkahelyet tudtak-e teremteni a megtakarításból. Annyi már most világos, hogy az adócsökkentés mértéke kisebb az ideálisnál, ráadásul kötelező béremeléssel párosul, mindez együtt pedig elodázza a nagyobb versenyképesség elérésének időpontját. Zara Lászlóék szerint továbbra sem látszik kirajzolódni az a gazdaságfejlesztési stratégia, aminek csak egyik eleme az adócsökkentés, és amit a szervezet már tavaly is hiányolt. Ezért az egyesület hangsúlyozta, az adó mérséklése önmagában nem elég. Fontos lenne mielőbb látni, melyek lesznek azok a kiemelt területek, amelyektől a várt gazdasági növekedést remélik a jogalkotók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.