Csatlakoztak az OPEC-megállapodáshoz a kartellen kívüli kitermelők is

A legnagyobb olajexportáló országok meggyőzték Oroszországot is, hogy vissza kell fogni a kitermelést.

MTI
2017. 11. 30. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csatlakoztak az OPEC-tagállamok megállapodásához a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok, így március helyett a jövő év végéig korlátozzák a kőolaj kitermelését a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében – jelentette be Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai csütörtökön Bécsben ültek össze szokásos félévenkénti tanácskozásukra, amelyen a várakozásokkal összhangban úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a kitermelést korlátozó megállapodás hatályát 2018 végéig. Ezt követően csatlakoztak hozzájuk az olajkartellen kívüli nagy kitermelő országok szakminiszterei, élükön Alekszandr Novakkal, Oroszország energetikai ügyekért felelős miniszterével.

A jelek szerint Oroszországot meggyőzték partnerei arról, hogy szükség van a kitermelés csökkentésére. Moszkva ugyanis attól tart, hogy ha túl sokáig tartják fent a korlátozást, az olajpiacon a túlkínálatot felválthatja a hiány, ami felhajtaná az árakat, ez pedig kitermelésük fokozására ösztönözné az amerikai palaolaj-kitermelőket a haszon maximalizálásának érdekében. Ráadásul az orosz gazdaság versenyképességét rontaná, ha az olajárak emelkedése felhajtaná a rubel árfolyamát.

Részben az orosz aggodalmak leszerelésére is, az a döntés született, hogy a jövő év közepén újra összeülnek az érintett országok, elemzik a helyzetet, és az adatok ismeretében döntenek a kitermelést csökkentő megállapodásról.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát idén májusban 2018 márciusáig hosszabbították meg. A megállapodás szigorú betartásának köszönhetően az olaj világpiaci ára szinte folyamatosan 50 dollár fölött állt az idén.

A kitermelést azért csökkentik a nagy exportőr országok, hogy helyreálljon a piaci egyensúly a túlkínálat mérséklése és a bőséges raktárkészletek apasztása révén, s ezáltal stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára. Egyes becslések szerint a piaci felesleg nagyjából felét sikerült is leépíteni az elmúlt egy év alatt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csütörtök este, a megállapodás bejelentése után enyhe veszteséget mutatott, de napközben 1 dollárt meghaladó pluszban is. A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,06 százalékos mínuszban, 62,49 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,17 százalékos veszteségben, 57,20 dolláron állt.

Elemzők szerint a befektetők már korábban beárazták a megállapodást, így nem meglepő a mostani veszteség. Az egy évvel korábbihoz képest az olaj világpiaci ára majdnem 20 százalékkal magasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.