Magyarok húznák fel a Balkán egyik legmagasabb felhőkarcolóját

Különös helyszínt talált egy siófoki építőipari cég, hogy 50 emeletes épületet emeljen Boszniában.

Majláth Ronald
2017. 11. 22. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenemeletes épületet építenének a magyarok Bosznia-Hercegovinában! – ezzel a címmel köszönt be pár hete Bosznia legnagyobb gazdasági portálja, a Biznisinfo.ba, miután megtudták: Brcko városában magyarok bejegyeztek egy céget, amely több objektumot is építene a városban. „Különösen figyelemreméltó az a tény, hogy a tervek szerint egy ötvenemeletes épületet építenének. Amennyiben ez valóban megvalósulna, ez lenne a legmagasabb épület Bosznia-Hercegovinában” – írták.

Ami a részleteket illeti, a magyar befektető nem más, mint a siófoki Molnár 2010 Kft., amelynek a tulajdonosa, Molnár József nemrég jegyeztette be a cégét Brckóban. Az üzletember a lapnak azzal indokolta a választását, hogy a város nagyon kedvező és szép helyen terül el a Száva mentén, és mivel közös határa van Horvátországgal, lényegében az Európai Unióval is határos.

Brcko elhelyezkedése valóban kulcsfontosságú Bosznián belül, ugyanis ez a város köti össze a boszniai Szerb Köztársaság keleti és nyugati részét. A Boszniai-hercegovinai Föderáció számára sem volt mellékes a település: számukra ez a város az egyetlen kijutási lehetőség Horvátország keleti részére. Nem is véletlen, hogy ezért a területért a boszniai háború során komoly csaták dúltak, de a jogi viták még a daytoni békeegyezmény aláírása után is folytatódtak. Végül a terület speciális jogi státuszt kapott, melynek értelmében jogilag ugyan a Bosznia-hercegovinai Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság osztozik rajta, de a gyakorlatban kormányzatát a bosznia-hercegovinai állam, illetve egy felügyelő személyében a nemzetközi közösség látja el.

Az 50 emeletes épület felemeléséhez azonban nem csak rengeteg munkára lesz szükség, hanem türelemre is, mivel a jelenlegi törvényi szabályozás szerint egyelőre nem lehet ilyen magas objektumot létesíteni, így szükség lesz a jogszabályok módosítására is. Molnár Józsefnek azonban jók az eddigi tapasztalatai az együttműködéssel kapcsolatban.

Ha Molnár József tervei megvalósulnának, a brckói felhőkarcoló a balkáni rekordok könyvébe is bekerülhetne. Jelenleg a 261 méter magas, 66 emeletes Istambul Sapphire a legmagasabb épület a Balkánon, amit az 51 emeletes Spine Tower követ. Bosznián belül azonban a Molnár-féle felhőkarcoló azonnal országos csúcsot döntene, hiszen az Avaz Twist Tower a maga 142 méteres magasságával „csak” 38 emeletes. Ami pedig a lakóépületeket illeti, az új kezdeményezés alaposan ráverne a szarajevói Bosmal City Centerre is, ami 35 emeletet foglal magába. A Bosmal annak idején 120 millió euróba került és 3500 munkás dolgozott a megépítésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.