Vége a semleges internetnek, ezt mondaná ki az amerikai hatóság feje

Alapjában változhatnak meg az internetes szolgáltatások közötti piaci verseny feltételei.

MN
2017. 11. 21. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A netsemlegesség eltörlését javasolja az amerikai kommunikációs hatóság vezetője, összhangban korábbi ígéreteivel. Erről az MTI számolt be.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) élére Donald Trump elnök által januárban kinevezett Ajit Pai beterjesztette alternatív tervét, amelyről december 14-én szavaz majd a testület. Pai azt ígérte, hogy szerdán nyilvánosságra hozza a teljes javaslatot.

„A javaslatom alapján a szövetségi kormány felhagy az internet mikromenedzselésével. Ehelyett az FCC egyszerűen azt követeli meg az internetszolgáltatóktól, hogy átlátható legyen tevékenységük, úgy, hogy a fogyasztók a számukra legjobb szolgáltatást tudják megvenni, a vállalkozók és kisvállalatok pedig hozzájuthassanak az innovációhoz szükséges információkhoz” – mondta.

2015 februárjában az akkor demokrata párti többségű kommunikációs bizottság elfogadta a netsemlegességet szavatolni hivatott szigorú szabályokat. Ezek megtiltják a szélessávú internetszolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák egyes szolgáltatóknak a forgalmát, vagy fizetség fejében egyeseket előnyben részesítsenek úgy, hogy egyesek szolgáltatásai gyorsabban juthassanak el a fogyasztóhoz, mint másoké.

Ajit Pai azonban úgy gondolja, hogy a netsemlegesség eltántorítja az internetszolgáltatókat azoktól a beruházásoktól, amelyek révén jobb és gyorsabb hálózati elérést biztosítanak az ügyfeleknek.

A netsemlegesség politikáját általánosan támogatják a tartalomszolgáltatók, mint például a Netflix és médiavállalatok. Az internetszolgáltatást nyújtó cégek viszont Pai – hónapok óta várt – javaslatát pártolják.

Tartalomszolgáltatók és előfizetői csoportok tiltakoztak amiatt, hogy a szövetségi kommunikációs bizottság új vezetője vissza akarja vonatni a netsemlegességi szabályokat.

Az FCC-nek jelenleg három republikánus és két demokrata párti tagja van, ami a Reuters szerint szinte bizonyossá teszi, hogy eltörlik a netsemlegességet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.