Barátsággá szelídült a bankok elleni harag

Csak látszólag kerül a magyar lakossághoz annyi állampapír. A bankok és gazdag ügyfeleik jól járjanak, az állam veszít.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 01. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy elánnal esett neki a 2010-ben felálló Orbán-kormány a hazai bankrendszernek, a többségében külföldi tulajdonban lévő, multinacionális pénzintézeteket okolva többek között a devizahitelesek gondjaiért. A bankok luxusprofitjától volt hangos a kormányzati kommunikáció, és egyértelműen a külföldi pénzintézeteket célozta meg az Európában legnagyobb bankadó kivetése is. Azóta nagyot fordult a világ, miután a kabinet azt a cél tűzte ki, hogy a magyar bankrendszer fele ismét hazai tulajdonba kerüljön. Két éve teljesült is ez az álom, és 55 százalékra emelkedett a magyar irányítás alatt álló hitelintézetek részaránya a mérlegfőösszeg alapján. Nemcsak az állam vásárolt részesedéseket, de a kormányhoz közelálló körök is banktulajdonossá váltak. Az elmúlt években tehát már anyagilag érdekeltté vált az állam és a hatalomhoz kötődő üzleti körök is, hogy ne legyen veszteséges a hazai pénzügyi rendszer. Nem csoda, hogy a kabinet a bankadó folyamatos csökkentéséről döntött az elmúlt években, és elindult az államkötvényüzlet, amely a bankoknak is szépen hozott a konyhára.

A pénzintézetek nem voltak könnyű helyzetben a gazdasági válság csillapodásával sem, mivel a jegybanki alapkamatok történelmi mélységre zuhantak, amellyel párhuzamosan a pénzügyi szolgáltatások jövedelmezősége is csökkent. A bankoknak új megoldásokat kellett találniuk. Ezzel párhuzamosan a magyar állam szemében – egyébként helyesen – az adósság biztonságosabb finanszírozása érdekében felértékelődtek a belső befektetők, ezen belül is a lakossági megtakarítók. Az állam, annak érdekében, hogy minél több lakossági befektetőt tereljen az állampapírpiac felé, vonzó kamatozású termékekkel jelent meg a piacon. A kormánynak az volt a célja, hogy emelkedjen a magyar államadósságon belül a konzervatívan viselkedő lakosság részaránya, ők ugyanis egy esetleges pénzpiaci zűrzavar esetén sem adják el azonnal a kötvényeket. A biztonság érdekében tehát megérte az államnak magasabb kamatot adni, de csak a lakosságnak kínált termékek esetében.

Az állam emellett a bankokat is arra ösztönözte, hogy minél több ügyfelet irányítsanak az állampapírok irányába. A bankok és pénzügyi szolgáltatók minden egyes lejegyzett kötvény után egyszázalékos jutalékot kaptak az államtól. (A kötvény futamidejétől függően alakult a jutalék mértéke). Ebből a lehetőségből a pénzintézetek igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni. Rájöttek arra, hogy csaknem kockázatmentesen – állampapír-fedezet mellett – tudnak hitelezni a gazdagabb ügyfeleiknek. Ma Magyarországon mintegy 25 ezer úgynevezett privátbanki ügyfél van több száz millió forintos likvid vagyonnal. A státus elnyeréséhez a belépési limit – banktól függően – 30-50 vagy 100 millió forintos rendelkezésre álló készpénztől indul. A pénzintézetek csak a top tízezernek, vagyis a több száz millió forinttal rendelkező ügyfeleknek ajánlották fel a banki hitellel párosított állampapír-vásárlás lehetőségét.

Az ügyfeleknek nem volt más dolguk, mint a megtakarításaikat és a banknál felvett hitelt Prémium Magyar Állampapírba fektetni. Egy példán keresztül szemléltetve: annak az ügyfélnek, aki 200 millió forintos likvid tőkével rendelkezett, a bank felajánlott további 800 millió forintos hitelt mondjuk 2 százalékos kamatért cserébe. Az ügyfél tehát egymilliárd forintért jegyzett le például hároméves futamidejű Prémium Magyar Állampapírt, amelynek az éves kamata 3,55 százalék. (Ez bruttó, miután 15 százalékos kamatadó terheli, a valós, vagyis nettó kamat 3,1 százalék, ám ha tartós befektetési számlán tartja az ügyfél, akkor a teljes kamat jár, vagyis adómentes.) A magánember jól jár, hiszen a 200 millió forintja után évente 3,5 százalékos kamatot kap, miközben a banktól kapott 800 milliós kölcsön után is leesik neki nettó 1,5 százalék. A bank is jól járt, hiszen a közel nulla százalékos forrását kihelyezte 2 százalékra az ügyfélhez, amely után korábban egy-, ma már csak 0,65 százaléknyi jutalék is jár.

Hogy mennyire népszerű ez a modell, jól jellemzi a Portfólió.hu összeállítása, amely szerint óriási különbség van a jegybanki és az állami statisztikák között: míg előbbi a háztartásoknál 562, addig utóbbi 1445 milliárd forintnyi forintalapú lakossági állampapírállomány-növekedésről tud az idei első háromnegyed évben. Ebből a 850 milliárdos különbségből a portál szerint 700 milliárdot magyarázhatnak a bankok és a pénzügyi szolgáltatók ügyfelek nevére végzett állampapír-vásárlásai. Ezen az üzleten azonban az állam és a magyar adófizetők veszítenek, mivel sokkal kevesebb közpénzből lehetne a magyar államadósságot finanszírozni, a kormány azonban extraprofitot ad a megtakarítani tudó módosabb honfitársainknak és a bankoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.