EU-s pénz nélkül elillanna a növekedés

A GKI előrejelzése szerint versenyhátrányban maradunk a régióban.

MTI
2017. 12. 13. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaságkutató az MTI-hez eljuttatott közleményében a 2016. évi 2,2 százalék után 2017-re és 2018-ra egyaránt 3,8 százalékos gazdasági növekedést jelez, és rámutat arra, hogy ez lényegesen meghaladja az EU átlagát, de a régióban az egyik legalacsonyabb, és ebben 2018-ban sem várható érdemi változás.

A fogyasztás bővülésére vonatkozó prognózisát a GKI 2017-re és 2018-ra is 0,5 százalékponttal 4 százalékra, illetve 3,5 százalékra emelte, amit az import korábban gondoltnál is gyorsabb bővülése okoz.

Az infláció a vártnak megfelelően gyorsul, de így sem éri el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célsávját, az államháztartás hiánya nő, s bár mindkettő elfogadható, de az EU-n belül a magasak közé tartozik – írja prognózisában a zrt., majd hozzáteszi, egyre több nemzetközi intézmény hívja fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy a mostani, viszonylag jó években kellene megalapozni a tartósan fenntartható növekedést. A gazdaságkutató szerint ennek nem látszanak a jelei, sőt folyamatos a lehetőségek pazarló kezelése, a jövő felélése.

Előrejelzésük szerint az idén a reálkeresetek 10 százalékot meghaladó növekedését elsősorban az erőltetett minimálbér- és bérminimum-emelés, a költségvetési szektorban dolgozók választás előtti fizetésemelése, valamint a munkaerőhiány okozza.

A háztartások végső fogyasztásának 4 százalékos bővülése csak kissé lesz magasabb a 2016. évi 3,8 százaléknál, jövőre a reálkeresetek 4 százalékkal bővülnek, és ha a bérmegállapodásban szereplőnél nagyobb lenne a minimálbér-emelés, az növelné a fogyasztást is – mutat rá a GKI Gazdaságkutató.

A beruházási ráta 2017-ben 22 százalékra, 2018-ban 23 százalékra emelkedik, de ez is elmarad a visegrádi országokétól a zrt. szerint.

A foglalkoztatottak száma 2017-ben 1,8 százalékkal, 2018-ban 1,5 százalék körüli mértékben emelkedik, a munkaerőhiány erőteljes, a munkanélküliségi ráta 2017-ben várhatóan 4 százalékot alig meghaladó mértékűre csökken, s 2018-ban is hasonló lesz az előrejelzés alapján.

Az államháztartási deficit 2017-ben már hatodik éve lesz 3 százalék alatt, az államadósság pedig csökkenő pályán, és a tendencia várhatóan 2018-ban is folytatódik.

Az infláció lassan, de gyorsul, 2017-ben 2,4 százalék, 2018-ban 3 százalék körüli áremelkedés várható, ami az EU-ban a magasak közé tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.