Magyarországon is drágulást hozhat a kevesebb libamáj

A madárinfluenza jelentős visszaesést hozott a szárnyasokat feldolgozó ágazatban.

Vékony Zsolt
2017. 12. 07. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország a világ egyik legnagyobb libamájfogyasztó nemzete, ugyanakkor a karácsonyi és újévi szezon során szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy kedvelt eledelükből a megszokottaknál jóval kevesebb lesz az üzletek polcain, köszönhetően a 2016 novembere és 2017 tavasza között újra tomboló madárinfluenzának.

Az érintett időszakban több millió baromfit kellett levágni, miután szakemberek több telepen is kimutatták a fertőzést. A járvány nemcsak Magyarországot érintette, hanem több európai országban (köztük Ausztriában, Bulgáriában) is felütötte a fejét, így az egész ágazat komoly károkat szenvedett. Marie-Pierre Pé, a libamájfeldolgozó cégeket összefogó Cifog vezetője a The Telegraph-nak elmondta, Franciaországban tavaly 25 százalékos volt a visszaesés, amely idén még ehhez képest is 22 százalékkal csökkent.

Mindezt a Magyar Nemzetnek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács és az Európai Hízott Máj Szövetség elnöke is megerősítette. Elmondta, a madárinfluenza utóhatása az egész európai ágazatot sújtja, a libatenyésztő (Franciaország, Magyarország, Bulgária) és libamáj-feldolgozó nemzeteket (Spanyolország, Belgium) is érinti. „Hazánkban 2016-ban 1429 tonna libamájat termeltünk, ez a szám idén ezer tonnára csökkent, vagyis nagyjából 30 százalékos a különbség” – nyilatkozta Csorbai Attila.

A szakember hozzátette, ennek ellenére dőreség lenne arról beszélni, hogy hiánycikk lesz a libamáj, sokkal inkább majd a kereslet növekszik meg ez után az élelmiszer után. Viszont emiatt természetesen az árak is emelkedni fognak.

Európa élelmiszerpiaca egyébként nem csak ebben az esetben küzd problémákkal. A kedvezőtlen időjárás és az uniós szabályozások miatt idén a vaj ára a kétszeresére emelkedett. Ugyanakkor Franciaországban a borászatokra is rájár a rúd, ugyanis az ágazat 1945 óta nem dolgozott fel olyan kevés szőlőt, mint 2017-ben.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.