Még van remény a banki elszámolás megtámadására

Az Európai Bíróság döntésére várnak a volt devizahitelesek. Teljesíthetetlen feltételeket szabott a kormány.

Hajdú Péter
2017. 12. 13. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reményt keltő, hogy az Európai Bíróság (EUB) nem utasította vissza a magyar beadványt, amely vitatja a banki elszámoltatási törvény azon passzusait, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik az elszámolás adós általi megtámadását. Örömteli, hogy jövő év január 16-án nyilvánosságra hozzák a kérdésben kiadott főtanácsnoki indítványt – nyilatkozta lapunknak Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke.

A devizahiteles-érdekvédő szervezet vezetője arról is beszélt, hogy a törvény értelmében jelenleg csak olyan bonyolult számításokkal lehetne eredményesen támadni az elszámolás helyességét, amelyeket egy egyszerű adós képtelen lenne elkészíteni. Amikor például egy konkrét ügyben szakértőt kerestek a számítás ellenőrzésére, illetve a törvény előírásainak megfelelő beadvány elkészítésére, négyszázezer forintos ajánlatot kaptak. Ez pedig nyilvánvalóan kifizethetetlen, hiszen sok esetben maga a vitatott összeg is kisebb ennél. Kiemelte, jelenleg csak a jegybank által összeállított bonyolult számítási képlettel lehet bizonyítani az adós igazát, amelynek megértése és alkalmazása még a pénzügyi szakemberek számára sem egyszerű. Sokkal inkább felügyeleti feladat lehetne a számítások helyességének ellenőrzése a vitatott ügyekben.

A témával kapcsolatos kérdésünkre 2016 decemberében Windisch László, a jegybank felügyeleti vezetője egyébként azt válaszolta: a maguk részéről nem tartják indokoltnak, hogy a számításokban segítséget nyújtó különszolgáltatást indítsanak az adósok dolgának megkönnyítésére.

Falus Zsolt azt is kifogásolta a magyar törvényben, hogy az elszámolás megtámadására csak a banki értesítés kézhezvételétől számított néhány hónapon belül nyílt lehetőség. Amennyiben ezt valaki elmulasztotta, akkor a törvény erejénél fogva minősült érvényesnek az elszámolás. E jelentős korlátokon túl az is nehezítette az elszámolást vitató ügyfelek dolgát, hogy a beadványokra túlzottan szigorú tartalmi és formai előírásokat rögzített a törvény. A Sziber-ügy néven elhíresült európai bírósági beadványban mindezen tételekre vonatkozóan kért iránymutatást a magyar bíróság, hogy nem sérti-e a törvény vagy egyes részei az Európai Unió fogyasztóvédelmi szabályait. Kérdésünkre arról is beszélt az elnök, hogy amennyiben az Európai Bíróság a fogyasztóvédelmi szabályokkal ellentétesnek tartja a magyar jogszabály egészét vagy annak bizonyos paragrafusait, akkor azt újjá kell alkotnia a magyar törvényhozásnak.

Két másik beadványt viszont egyelőre nem tárgyal az EUB. Mindkét ügyben a devizahitelesek számára nagyon fontos kérdések kerültek volna terítékre. Egyrészt az, hogy megfelelő volt-e a szerződéskötéskor a tájékoztatás arról, milyen terheket vesz nyakába az ügyfél a hitel fölvételével. Erre azért lett volna szükség, mert az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása ismét csak az uniós fogyasztóvédelmi szabályok megsértésének gyanúját vetheti föl. Másrészt azt firtatták a beadványok, hogy amennyiben a fenti okokból érvénytelen a szerződés, úgy a fogyasztó és a bankok közötti elszámoláskor az alacsonyabb devizakamatokkal vagy a számottevően magasabb magyar hitelkamatokkal kell-e számolni.

Ennek a két beadványnak azért lett volna különös jelentősége Falus szerint, mert jó esetben akár az adósok nyakába varrt árfolyamveszteség – amely miatt jelentősen emelkedtek a törlesztőrészletek – terhének megosztása is szóba kerülhet. Nem veszett el azonban teljesen a remény, mert hasonló kérdéseket taglaló beadványok még az Európai Bíróság döntésére várnak. Az Európai Bíróság azért utasította vissza a fent említett két beadványt, mert a kérdező bíró nem fejtette ki részletesen az ügyek ténybeli és jogi hátterét, s azt sem magyarázta el, miért is van szükség az Európai Bíróság véleményére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.