Meglepően gyors volt a bővülés

Tavaly a jegybank, most a nemzetgazdasági tárca látott a jövőbe.

Wiedemann Tamás
2017. 12. 06. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfelé módosította a gazdasági növekedéssel kapcsolatos adatát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – mindössze két héttel azután, hogy megjelent az első becslése. A KSH tegnap azt közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, vagyis 0,3 százalékponttal nagyobb ütemben nőtt, mint azt a hivatal korábban megbecsülte. Ezt a KSH a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítményével magyarázta. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző esztendő azonos negyedévéhez mérten 4,1 százalékkal bővült.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyébként megjósolta, hogy a KSH felül fogja írni a korábban közölt statisztikát. A tárcavezető az Országgyűlés szokásos éves bizottsági meghallgatásán november 22-én azt mondta, hogy az „első három negyedév adatai alapján jól látható, hogy a gazdaság idei növekedése igazolja a kormány és a nemzetközi intézmények várakozásait, négy százalék feletti bővülésre lehet számítani”. A növekedéssel kapcsolatos optimizmusát azzal magyarázta, hogy a KSH „módszertani okok miatt utólag fölfelé szokta korrigálni a számokat”. Példaként a 2014-es évet hozta, amikor a 3,5 százalékos becslésből végül az éves növekedési ráta 4,2 százalék lett. Hasonló intermezzo volt tavaly év végén is, akkor a Magyar Nemzeti Bank „kevesellte” a GDP-növekedéssel kapcsolatos statisztikai adatot. A KSH kétszázalékos növekedést mért, miközben a jegybank 2,8 százalékos bővülést becsült. A statisztikai hivatal végül 2,2 százalékos növekedésre módosította az adatokat.

– A KSH az előzetesen közölt adaton jelentősen változtatott, ez meglepő – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakember szerint persze nem példa nélküli, hogy a statisztikai hivatal módosít egy korábbi adatközlésen, de az szokatlan, hogy két héten belül háromtized százalékpontos változtatást eszközöl. A KSH általában nyáron, illetve szeptemberben szokott a korábbi adatokkal úgynevezett revideálást végrehajtani, ekkor sokkal inkább megszokott a számottevő változtatás. Virovácz Péter szerint a statisztikai adatokkal kapcsolatos jegybanki és miniszteri kommunikáció kétséget ébreszthet a befektetőkben a KSH megbízhatóságával kapcsolatban.

A piaci várakozások szerint reális lehet egy 4,3 százalékos utolsó negyedéves GDP-növekedés, és a KSH harmadik negyedéves felfelé javított adatával már meglehet a négyszázalékos éves átlagos gazdasági növekedés. A négyessel kezdődő eredmény pedig szebb képet fest a hazai gazdaság állapotával kapcsolatban, ami jó muníciót szolgáltathat a kormánypártoknak a jövő tavaszi országgyűlési választási kampányban. Ezzel kapcsolatban azonban óvatosságra int Virovácz Péter. Szerinte a versenytársak, vagyis a kelet-közép-európai országok nagyobb növekedést produkálnak, ilyen például a román hét, illetve a cseh és lengyel gazdaság 4,5-5 százalék körüli bővülési üteme. – Ilyen kontextusban már nem is néz ki annyira jól a magyar gazdaság négyszázalékos növekedése – mondta az elemző.

A KSH által közölt részletes adatokból kiderült, hogy a beruházások 20,3 százalékos növekedése mögött az uniós projektek felpörgése áll. A fogyasztás esetében is dinamikus bővülés tapasztalható, melyet Virovácz szerint elsősorban a természetbeni társadalmi juttatások emelkedése hajtott. Ennek következtében a háztartások fogyasztása 2,7 százalékponttal segítette a GDP-növekedést. – Ez 2006 óta nem látott mértékű hozzájárulás – tette hozzá. Az elemző úgy véli, az export dinamikájának mérséklődésére számítani lehetett, ugyanakkor a folyó fizetési mérleg ilyen mértékű növekedés-visszafogó hatására 2003 eleje óta nem volt példa: 3,2 százalékponttal mérsékelte a külkereskedelem a GDP növekedését. Emögött a belső kereslet importot felpörgető hatása áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.