Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Antiglobalista lesz-e az elit?

Az egyenlőtlenségekről tárgyalnak a davosi Világgazdasági Fórumon.

Majláth Ronald
2018. 01. 23. 8:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös jövő építése egy széttöredezett világban – így hangzik a mottója a kedden kezdődő Világgazdasági Fórumnak, amely ezúttal egészen különlegesnek ígérkezik. A globalizációellenes mozgalmak által sokat kritizált politikai és gazdasági csúcstalálkozó egyik témája éppen a globális egyenlőtlenség növekedése és a klímaváltozás lesz. Ráadásul most beszédet fog mondani Donald Trump amerikai elnök is, aki korábban antiglobalista gondolataival szerezte meg a szavazók millióinak voksát, ezért tavaly, mintegy tüntetőleg, nem vett részt a találkozón.

– A mostani csúcs jelentősége nem csak abban áll, hogy a világ vezetői itt megtárgyalhatják a legújabb gazdasági trendeket, informális találkozókra is lehetőséget ad. Így Donald Trump Davosban, a színfalak mögött találkozni tud majd a brit kormányfővel, Theresa Mayjel is, ami korábban azért hiúsult meg, mert túl nagy volt a tiltakozás Trump tervezett londoni látogatása miatt – mondta lapunk kérdésére Pogátsa Zoltán közgazdász. Korábban ugyan mindenki azzal számolt, hogy ha Trumpot megválasztják, vagy bekövetkezik a brexit, akkor drámák sorozata indul el, most mégis azt tapasztalhatjuk, hogy az amerikai tőzsdeindexek a csúcson vannak, és a foglalkoztatottság is magas. Ezért Pogátsa Zoltán arra számít, hogy a mostani csúcs egyik fő kérdése az lesz: mennyire fenntarthatók a mostani folyamatok, miközben tartósak a társadalmi különbségek és igazságtalanságok. A másik fontos téma Kína lesz. Trump még a múlt évben bejelentette, hogy kihátrál a szabadkereskedelmi szerződésekből, Hszi Csin-ping kínai elnök akkor közölte: innentől Kína lesz a szabadkereskedelem vezető országa. – Most ott lesznek Davosban mindketten, így nagyon sokan várják, mi sül ki a beszélgetésükből – vélekedik a közgazdász. Emellett a robotizáció témája is elő fog kerülni a találkozón, ugyanis ez a tendencia rengeteg ember munkahelyét veszélyezteti.

A csúcstalálkozón azonban nemcsak politikusok vesznek részt, hanem a világ vezető közgazdászai is, akik olykor kemény kritikával illetik a globalizációs folyamatokat. Közöttük lesz Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is, akinek A globalizáció és visszásságai című könyve ma már az antiglobalista szervezetek Bibliájának számít. Pogátsa Zoltán emlékeztetett: a Columbia Egyetem professzora a legújabb írásaiban arra figyelmeztet, hogy a világgazdasági egyenlőtlenségeket ki kell küszöbölni ahhoz, hogy a globalizáció többek számára legyen pozitív folyamat. Míg a fejlettebb országokban a középosztály gazdasági helyzete stagnál, az alacsony jövedelmű rétegek pedig még mélyebbre csúsztak, addig a kínai középosztály egyértelmű nyertese a globalizációnak. Így Pogátsa Zoltán szerint Stiglitz minden bizonnyal arra fogja figyelmeztetni Trumpot, hogy a fejlett világban is látniuk kell az embereknek a globalizáció előnyeit, mert ha ez nem történik meg, akkor könnyen ellene fordulhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.