Kétes múltú régi barát újíthatja fel a washingtoni magyar nagykövetséget

Újabb zsíros megrendelést kapott az előző évtizedekben több kormány számára is megbízható partnernek számító Mega-Logistic Zrt.

Bodacz Péter
2018. 01. 06. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb zsíros megrendelést kapott az elmúlt évtizedekben több kormány számára is megbízható partnernek számító Mega-Logistic Zrt.: a cég 3,8 milliárd forintért újíthatja fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a társaság feladata a Külgazdasági és Külügyminisztérium megrendelésének értelmében egyebek között a teljes tervdokumentáció, az engedélyek beszerzése a műemléki védettségű épület átalakítására, amelynek részét képezi egy 650 négyzetméteres mélygarázs, valamint a zöldtető kialakítása is. (A magyar állam az 1860 négyzetméteres, háromszintes washingtoni belvárosi ingatlant, Alexander Graham Bell egykori villáját még 2016-ban vette meg 16,5 millió dollárért, akkori árfolyamon mintegy 4,7 milliárd forintért.)

A Mega-Logistic, illetve a hozzá köthető társaságok mind a szocialista-liberális, mind pedig a Fidesz-kormányok kedvelt partnereinek számítanak: a cég a külügyi tárcától 2011-ben a madridi, a moszkvai, a ljubljanai és a bukaresti nagykövetség épületének rekonstrukciós munkálataira is megbízást kapott, összesen 725 millió forint értékben. A társaság korábban a strasbourgi nagykövetség felújítására kapott megbízást a külügyi tárcától, a megbízás értéke 43 millió forint volt.

Az Átlátszó 2013-as cikke szerint a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek az első Orbán-kormány idején Szabadi államtitkár utasítására áron alul vásárolhattak a földművelési tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát – aki jelenleg a Mega-Logistic egyik tulajdonosa az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa szerint – a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy további megbízásokkal lássák el a kaposvári illetőségű Lóki család érdekeltségeit. A Mega-Logistic 2005 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, ebben az időszakban évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től. Ugyanekkor, 2008-ban a Magyar Villamos Művek is üzletelt a Mega-Logistickal. Az állami áramszolgáltató később hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje, élén Kocsis Istvánnal, versenyeztetés nélkül szerződött a társasággal a paksi Erzsébet Szálló felújítására. A hotel felújításán a Heti Válasz korábbi cikke szerint összesen nagyjából 2 milliárd forintot bukott az MVM, és vele az adófizetők is. Az ügyben született elsőfokú döntés felmentette Kocsisékat, ám ezt a döntést 2016 tavaszán a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte.

Az Opten adatai szerint a Mega-Logistic igen stabil lábakon áll, a válság évei sem rázták meg: az értékesítésből származó nettó árbevétele az utóbbi években rendre elérte a 6-7 milliárd forintot. Kiugró év volt 2008, ekkor a 10 milliárd forintot is meghaladta a társasághoz befolyó összeg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.