Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

A sportág, amely taópénzek terén megelőzte a magyar focit

Eddig mintegy 81,8 milliárd forintot hívtak le az igényelt 154 milliárd és jóváhagyott 97,5 milliárd forintból.

B. Molnár László
2018. 02. 12. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazánkban egyre népszerűbb kézilabda nagyot lépett előre az utánpótlás és a sportlétesítmények terén, miután 2011-ben bekerült a látványsportágak közé. Ez azzal járt, hogy az eddig a központi költségvetésből kapott dotáció helyett a társaságiadó-kedvezmény rendszerén keresztül rengeteg állami támogatás, közpénz áramlott a sportágba.

Eddig összesen mintegy 81,8 milliárd forintot hívtak le az igényelt 154 milliárd és jóváhagyott 97,5 milliárd forintból. A tavalyi évet tekintve már több taótámogatást – 32,4 milliárd forintot – hagytak jóvá a kézilabda számára, mint a labdarúgásra. Utánajártunk, vajon az eddig befolyt összeg milyen hatással volt az utánpótlás különböző korosztályainak az eredményességre, illetve a sportágfejlesztési programjuk alapján mi változott meg 2011 óta a kézilabda háza táján.

Talán a legfontosabb dolog, hogy

a labdarúgásban tapasztalható aránytalansággal itt kevésbé vagy egyáltalán nem találkozhatunk.

Kiemelendő továbbá, hogy mind a felnőttcsapatok, mind a felnőttválogatottak esetében sokkal szigorúbban ellenőrzik azt, hogy a pénzeket kizárólag a jogszabályoknak megfelelően, az utánpótlásra és a sportágfejlesztésre használják fel a támogatást kérők. Persze így is történt visszaélés – lásd a balatonfüredi esetet, amikor az akadémia kollégiuma helyett négycsillagos szállót épített a pályázó –, ám ez nem jellemző a kézilabdára.

Tény, eddig elképzelhetetlennek tűnő, hihetetlen mértékű állami támogatás érkezett évente a sportágba azzal a céllal, hogy a most még utánpótláskorú játékosok felnőttválogatottként már a 2020-as, tokiói, de még inkább a 2024-es, párizsi olimpián eredményesen szerepeljenek. Ennek megfelelően úgy tűnik, a kézilabdába áramló hatalmas pénz megtette hatását. Az igazolt játékosok száma csaknem megháromszorozódott 2012 és 2017 között – a decemberi adatok szerint 70 200-an kézilabdáznak Magyarországon –, akárcsak a szakemberképzésre fordított összeg, amely 2017-ben meghaladta a 64 millió forintot.

Ráadásul amíg a felnőttválogatottak mindkét nemnél a vártnál gyengébben szerepeltek a világversenyeken, addig a korosztályos csapataink közül a junior-férfiválogatott tavaly ötödik helyen végzett a világbajnokságon, az ifik 2016-ban megnyerték a divízió 1-es Európa-bajnokságot, a hölgyeknél pedig mindkét korosztály harmadik lett az Eb-n, a Győrben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) az U17-esek megszerezték az aranyérmet.

Persze a fejlődésért, a megfelelő utánpótlásképzésért tesznek is. 2013-ban indították útjára a Sulikézi fesztivál programot, amely ma már több mint 150 iskolában több mint 5000 gyerekkel működik, és évente a programban részt vevő iskolák csapatai megmérkőznek egymással a különböző tornákon.

A sportág bekerült a Nemzeti alaptantervbe, és a pedagógusok képzésén túl 1548 iskolát láttak el eddig a szivacskézilabdához kellő sportszercsomaggal. Idén szintén a taótámogatásokból veszi kezdetét az úgynevezett Kezdődobás program, amely a már említett szivacskézilabda segítségével népszerűsíti a sportágat az alsó tagozatos gyerekek körében.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az iskolai tornatermekkel együtt összesen 702 sportlétesítményt tart nyilván, amely alkalmas a kézilabda valamely szintjén mérkőzés, valamint edzés megrendezésére, igaz állaguk, állapotuk és méretük nagy eltérést mutat. A pályákból egyébként 22 strandkézilabda-mérkőzések megrendezésére is alkalmas.

A taó megjelenésével a létesítményfejlesztésekben is érdemi előrelépés tapasztalható a sportágban.

2011 óta 220 sportlétesítmény építését vagy felújítását hagyták jóvá, valamint a közép- és hosszú távú stratégiának megfelelően a 2015–16-os támogatási időszakban 500 millió forintos keretösszegből 30 tornatermet újítottak fel.

Ez a program tavaly folytatódott – 24 iskolai tornatermet újítottak fel 1,6 milliárd forint értékben –, illetve további 34 felújítás van folyamatban 1,5 milliárd forint összegben, kiegészülve kültéri és strandkézilabda-pályák felújításával, építésével.

Az MKSZ tornaterem- és csarnokfelújítási programja tovább folytatódik taókeretből, immár a negyedik ütemmel, 2 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet az illetékes minisztériumok a sportágfejlesztési program részeként már jóváhagytak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.