Székelyföldet is elérte a sertéspestis

A bukaresti állategészségügyi hatóság friss jelentése szerint tizenkilenc megye 298 településén 1127 sertéspestisgócot tartanak nyilván Romániában.

Pigs are seen inside an enclosure at a farm near Cluj Napoca
A bukaresti állategészségügyi hatóságok szerint 1127 gócot tartanak nyilván Romániában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföldet is elérte a megállíthatatlannak tűnő romániai sertéspestis. A járvány miatt népszerű rendezvények maradnak el Kovászna megyében, így a bálványosi nemzetközi disznótoros fesztivál, valamint a kézdivásárhelyi hagyományos termékvásár.

Nemrég Sepsiszentgyörgyön és a városhoz közeli Sepsikőröspatakon igazolták vissza a sertéspestis megjelenését. Sikó-Barabási Sándor, Kovászna megye főállatorvosa az erdélyi Krónikának azt mondta, a Székelyföldön megjelent fertőzés azt bizonyítja, hogy az afrikai sertéspestis kórokozójának legfőbb terjesztője a törvénytelen élőállat-forgalom.

A bukaresti állategészségügyi hatóságok szerint 1127 gócot tartanak nyilván Romániában
Fotó: Reuters

– Az illegális állatkereskedők zömében éjszaka vagy hétvégeken közlekednek, amikor kevesebb az ellenőrzés, így ritkán kerülnek horogra. Hiába van megfelelő törvényi háttér felderítésükre, mert olyan hálózattal állunk szemben, amelyet a mai eszközökkel nagyon nehezen tudnak felszámolni a romániai hatóságok – fogalmazott a szakember.

A bukaresti állategészségügyi hatóság friss jelentése szerint tizenkilenc megye 298 településén 1127 sertéspestisgócot tartanak nyilván Romániában. Eddig 365 ezer sertést pusztítottak el.

A fertőzést közel ezer vaddisznónál is kimutatták. Közben jó néhány gócpontot sikerült felszámolni, elsősorban Erdélyben. Országszerte több mint nyolcezer sertéstulajdonost kártalanítottak. Románia negyvenegy megyéjének több mint a felében észlelték eddig az afrikai sertéspestist.

A Krónika beszámolójából az is kiderül, hogy a romániai sertéshizlaldák a rendszerváltás utáni legnehezebb időszakukat élik, felvevőpiac hiányában pedig egyre több sertéstelep zárja be kapuit, ráadásul az uniós tagországok állategészségügyi hatóságai csak szigorú előírások alapján engedélyezhetnek húst belső, illetve uniós szintű fogyasztásra.

Nem meglepő, hogy a járvány okozta válság a kormány és az államfő közötti éles harcban is munícióval szolgált. Klaus Johannis elnök természetesen a kabinetet okolja a kialakult helyzetért, mert – állítása szerint – az Európai Bizottság korábbi figyelmeztetései ellenére nem hozta meg a szükséges intézkedéseket a sertéspestis megfékezésére, az állattenyésztőket, de a lakosságot sem tájékoztatta időben a kór veszélyeiről.

Az államfő továbbá azzal is megvádolta a Viorica Dancila vezette kormányt, hogy csak tehetetlen szemlélője a betegség okozta pusztításnak.

Petre Daea agrárminiszter korábban közölte: az Európai Bizottság közel harmincötmillió eurós támogatással járul hozzá az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében hozott romániai intézkedések költségeihez.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a hatóságok által 2018 júniusa óta hozott sürgősségi intézkedések összesen mintegy negyvenötmillió euróba kerültek, így a brüsszeli támogatás az összeg hetvenöt százalékát teszi ki. Az afrikai sertéspestis 2017 júliusában tűnt fel először Romániában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.