Rekordmagasan a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottság a december és február közötti időszakban a 20 és 64 év közötti korcsoportban elérte a 75 százalékot, közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy Kristóf
2019. 03. 29. 11:33
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk elérte a 2020-ra kitűzött foglalkoztatási célt. A foglalkoztatottság a december és február közötti időszakban a 20 és 64 év közötti korcsoportban – 1,1 százalékpontos növekedést követően – elérte a 75 százalékot, közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Egy év alatt 56 ezer fővel nőtt a munkavállalók száma, a vizsgált időszakban 4 millió 497 ezer fő volt. A munkanélküliségi ráta tovább csökkent, 3,6 százalék az állástalanok aránya.

Újabb három megyére, Nógrádra, Hevesre és Jász-Nagykun-Szolnokra terjeszti ki a Pénzügyminisztérium az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezkedését célzó programját – jelentette be tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormányhivatalok munkaerő-közvetítését javító program az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, a korábban bevont három megyében – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén – mintegy 5500 álláskeresőt és közfoglalkoztatottat sikerült kihelyezni a vállalkozásokhoz, ami Hajdú-Bihar megyében ötszöröse, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplája volt a korábbiaknak.

Kiemelte: a kormány céljai között szerepel, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ez a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke. Ezért a programot fokozatosan az egész országra ki kívánják terjeszteni jövő év tavaszáig. Varga Mihály elmondta, hogy a 2010 óta eltelt időszakban Magyarország a foglalkoztatás növekedését tekintve régiós összevetésben az első, uniós szinten a harmadik helyen áll.

A magyarországi foglalkoztatottak száma a rendelkezésre álló szabad munkaerő alacsony képzettsége miatt már csak a szakképzési programok komoly politikai támogatásával fokozható, illetve azzal, ha a nettó bérek elérnek egy olyan szintre, ami kiváltja a külföldön munkát vállalók visszaáramlását – közölték a távirati irodának nyilatkozó elemzők. A munkaerőpiaci helyzet mindaddig fennállhat, amíg a hazai nettó bérek el nem érik azt a szintet, ami már az unión belül is vonzó célpiaccá teszi a magyar munkaerőpiacot, és elindulhat a magasan képzett munkaerő be- és visszaáramlása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.