Csúszik az azonnali fizetési rendszer

Jó időre elhalasztotta a jegybank az azonnali fizetési rendszer beindítását, ami így július helyett csak jövő márciusban élesedhet. A piacon aligha kelt meglepetést a hír, lévén több bankról hallani lehetett, hogy nem készülnek el időben a szükséges informatikai fejlesztésekkel, azonban a nyolc hónapos halasztás mértéke komolyabb problémákra utal.

Rácz Gergő
2019. 06. 01. 12:24
null
Egyelőre marad a mostani szisztéma, hétköznap munkaidőben egy órán belül célba ér a pénz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervekkel szemben nem indul el idén júliusban az azonnali fizetés, a bankrendszer jövő tavaszig kapott haladékot a szükséges fejlesztések elvégzésére. Mint az a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi bejelentéséből kiderül, a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése és a szolgáltatással tervezett ügyfélélmény elérése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető. A jegybanki bejelentés értelmében az MNB és az országos fizetési háttérrendszert működtető Giro Zrt. oldaláról az infrastruktúra teljes mértékben készen áll az éles üzemi működésre, azonban végül a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-jei időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme indul meg.

A halasztás ténye a bankszektoron belül aligha okoz meglepetést, úgy tudjuk, a közlést megelőzően az MNB illetékesei épp erről folytattak megbeszéléseket bankvezetőkkel. – A fejlesztések jelenlegi állására vonatkozó információkat egyedi banki szinten az MNB nem publikál – közölte megkeresésünkre a jegybank. Banki vezetőktől korábban többször hallottuk: ugyan ők felkészültek a rendszer indítására, de tudnak olyanokról, akik nem, anélkül, hogy a versenytársaik konkrét nehézségeit részletezték volna. Mivel a váltás a teljes fizetési rendszert érinti, nem kivitelezhető, hogy egyes bankoknál működik az átutalás, másoknál nem. A mostani átutalásoknál is alapvetés, hogy minden banki ügyfél ugyanúgy hozzájuthat az átutalás lehetőségéhez. Ennek megfelelően a bevezetési határidő közeledtével nyilvánosan is beszéltek bankvezetők arról, hogy újra kellene ütemezni a folyamatot, és Varga Mihály pénzügyminiszter is hasznosnak nevezett egy tesztidőszakot az élesítés előtt.

Egyelőre marad a mostani szisztéma, hétköznap munkaidőben egy órán belül célba ér a pénz
Fotó: Havran Zoltán

Az azonnali fizetési rendszerben a sikeres átállást követően az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját, például mobiltelefonszámát, e-mail-címét megadni. Az MNB, amikor évekkel ezelőtt elkötelezte magát a váltás mellett, több forgatókönyv mérlegelését követően a teljes cseréről és a minden szereplőre vonatkozó kötelező bevezetésről döntött.

– A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli – közölte a jegybank, és valóban, az azonnali átutalás számos költséges kihívás elé állította a pénzpiaci szereplőket. Ahol már korszerűbb informatikai rendszerek működtek, ott is sok fejlesztést és munkaórát igényelt az újítás átvétele, míg a régi, akár évtizedes számítógépes rendszerekkel üzemelő bankoknál adott esetben a központi, úgynevezett core rendszer cseréjét is szükségessé tette az átállás, másként az ügyfeleik nem tudtak volna átutalásokat indítani és fogadni. Minden esetben sokmilliós, akár többmilliárdos ráfordításról volt szó. Épp ezért járnak rosszul azok a bankok, amelyek már végrehajtották a szükséges fejlesztéseket, mivel így elképzelhető, hogy párhuzamosságok keletkeznek a működésükben, majd újra kell ütemezniük – ezúttal jövő márciusra – a váltást, mindezt úgy, hogy a banki szolgáltatásokban semennyi vagy legalábbis csak minimális fennakadások legyenek.

Így egyelőre marad a mostani rendszer, amiben hétköznap munkaidőben egy órán belül célba ér az elutalt pénz, ehhez képest egyes bankoknál vannak kényelmi többletszolgáltatások, például a házon belüli utalásokat hétvégén is átvezetik. – Azon szereplők számára, akik az eredeti határidőre elkészültek fejlesztéseikkel, lehetőség adódik a hátralévő időben az olyan azonnali fizetésen alapuló innovatív kiegészítő szolgáltatások fejlesztésére, amelyektől az eddigiekben az alaprendszerek fejlesztése erőforrásokat vont el – közölték kérdésünkre a jegybanknál. Az MNB az azonnali átutalással tovább mérsékelné az aggasztóan elterjedt készpénzhasználatot, többek között úgy, hogy a bevett sárga csekkes befizetéseknek egy kényelmes alternatíváját nyújtja. A bankok az új rendszerhez kapcsolódóan egyébként számos más termékekkel is készültek, de úgy tűnik, ezekre még várniuk kell az érdeklődő ügyfeleknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.