Kettesben nem vállalják a cégek Romániában a gázkitermelést

Az ExxonMobil úgy látja, nem elég az OMV Petrom segítsége a romániai Neptun-gázmező kitermeléséhez, ezért egy harmadik partnert is bevonna az együttműködésbe. A Fekete-tenger talapzatában rejlő földgázvagyon megcsapolása az eljárás miatt még tovább késhet, ezáltal az is, hogy a magyar piac új ellátási forrásra találjon.

2019. 07. 16. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai ExxonMobil egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe – közölte a román Agerpres hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva. A távirati iroda tolmácsolása szerint az amerikai vállalat képviselete még a múlt pénteken tájékoztatta a bukaresti kormányt arról, hogy az osztrák OMV Petrom mellé egy másik partnert is szeretnének bevonni a még mindig a rajtvonal előtt ácsorgó beruházásba. A kormányzati forrás cáfolta azt a felvetést, miszerint az ExxonMobil kiszállna a beruházásból, vagyis az amerikai olajvállalat marad, de még nem nevezte meg az újonnan bevonni kívánt céget.

A lépés azonban a Fekete-tenger mélyén fekvő Neptun-gázmező kiaknázásának további késését vetíti előre. A hatóságok becslése szerint ugyanis hosszas, több hónapig eltartó folyamat lesz a harmadik fél bevonása. A romániai ásványkincsek kitermeléséért felelős ügynökségnek ugyanis jóvá kell hagynia a lépést, de mielőtt ezt megtenné, jogában áll elemezni a beruházás pénzügyi és egyéb tulajdonságait.

A hír azt követően jelent meg, hogy a román G4media.ro hírportál megírta, az ExxonMobil kiszállna a projektből, és erről már Bukarestet is tájékoztatta. Ugyanakkor sem erre az értesülésre, sem az Agerpres frissebb információira nem kívánt reagálni a vállalat.

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Romániában az ExxonMobil és az osztrák OMV leányvállalata, a Petrom alkotta konzor­cium termelné ki a Fekete-tenger Neptun nevű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget. A két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról, mivel elégedetlenek a romániai jogszabályi háttérrel. Úgy vélik, a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához, valójában a kitermelés után fizetendő adó mértékét sokallják. A kitermelési jog hatálya a huzavona miatt lassan lejár, ám ezt várhatóan meghosszabbítja majd a törvényhozás. A gázvagyon Magyarországon is piacra találhat, ám ehhez nemcsak a kitermelés megindítása, de a romániai nagy nyomású vezetékrendszer korszerűsítése is szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.