Internetes vásárlás esetén speciális többletjogok illetik meg a vásárlót

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint internetes vásárlás esetén érdemes odafigyelni, hogy a webáruháznév mögött legyen konkrét cég, pontos székhelycímmel, telefonszámmal, adószámmal.

Forrás: Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége2019. 10. 25. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt gondolhatnánk még messze van a Karácsony, de már sok helyen elkezdődött a karácsonyi készülődés, hiszen sokan megpróbálják időben beszerezni az ajándékokat elkerülve így az utolsó napok sorban állását. Egyre többen intézik vásárlásaikat interneten keresztül, ezért fontos néhány alapvető tudnivalóval, szabállyal tisztában lenni. Első és legfontosabb, hogy tisztában legyenek a fogyasztók azzal, hogy kitől vásárolnak. A hangzatos webáruháznév mögött mindig kell lennie konkrét cégnek, pontos székhelycímmel, telefonszámmal, adószámmal.

Ha ilyet nem találnak a fogyasztók, akkor arról a weboldalról inkább ne vásároljanak, mert könnyen átverhetik őket. Azt is érdemes megfontolni, hogy akarnak-e külföldről vásárolni, sok magyar nyelvű weboldalt ugyanis külföldi székhelyű cégek üzemeltetnek, így a megrendelt termék szállítási ideje sokkal hosszabb is lehet. A szállítási idő kapcsán egyébként is mindig körültekintőnek kell lenni, hiszen nem egyszer előfordult már, hogy a 2-3 munkanapos ígért szállításból akár több hét lett. Vagy olyan példával is találkoztunk, ahol egyáltalán nem volt szállítási határidő feltüntetve, és csak a sokadik reklamációra történt meg a termék postára adása.

Külföldről történő rendelés esetén az is nehézséget okozhat, hogy amennyiben mégsem tetszik a rendelt áru, nem pontosan arra gondolt a fogyasztó, mint ami megérkezett, és szeretne élni az indokolás nélküli elállási jogával, túlzott költséggel jár a termék visszaküldése. Internetes vásárlás esetén ugyanis speciális többletjogok illetik meg a vásárlót, így ha meggondolta magát a vásárlást illetően, nem tetszik neki a termék, akkor a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, akkor is, ha a termék hibátlan.

Fontos hangsúlyozni, hogy az elállást írásban, igazolható módon szükséges a fogyasztónak megtennie, illetve saját költségén kell a megrendelt árut a vállalkozásnak visszajuttatnia. Nem csak a vételárat jogosultak visszakapni ebben az esetben, hanem a teljes kifizetett összeget beleértve az eredeti szállítási költséget is, ha volt ilyen. Amennyiben üzletben vásárolta meg a nem tetsző terméket a fogyasztó, akkor nem illeti meg ez a meggondolási lehetőség. Ilyenkor csak a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszavitt ajándékot kicseréli-e másikra vagy esetleg biztosítja a termék árának levásárlását az üzletében.

Ezen kedvezőbb feltételekről már a vásárláskor érdeklődjenek a fogyasztók, kérjék, hogy azokat írják rá a blokkra, nyugtára, hogy később erre hivatkozni tudjanak. Természetesen ha hibás a termék, akkor teljesen mindegy, hogy üzletben történt a vásárlás, vagy interneten keresztül, ugyanazok a szavatossági jogok illetik meg a fogyasztókat. Ennek megfelelően kérhetik elsősorban a termék kijavítását vagy kicserélését, másodsorban pedig vételár-leszállításra vagy a teljes vételár visszatérítésére illetve a kereskedő költségén történő kijavíttatásra jogosultak.

Ezen igények a karácsonyi időszakban leárazott, akciós termékekre is vonatkoznak – ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Kötelező jótállás alá eső termékek esetén fontos tudni, hogy a rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket – a járművek kivételével – az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha ez nem lehetséges, akkor a termék le- és felszereléséről, valamint az el- és visszaszállításáról a kereskedő, vagy a szerviz gondoskodik a saját költségén.

Kötelező jótállás alá pedig alapvetően a 10.000 Ft eladási vételár feletti műszaki cikkek, háztartási gépek, televíziók, bútorok, okostelefonok tartoznak. A 10.000 Ft-os összeghatárt érdemes a fogyasztóknak szem előtt tartani illetve mérlegelni egy-egy „kihagyhatatlan” 9.999 Ft-os akció láttán is, hiszen ebben az esetben nem lesz kötelező jótállás a termékre, csak szavatosság – hívta fel a vásárlók figyelmét a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.