Mégsem lett drágább a dió

A várakozások ellenére nem nőtt jelentősebben a dió ára az ünnepi időszak előtt, sőt, egyes piacokon a tavalyinál is olcsóbban lehet hozzájutni a karácsonyi édességek egyik fontos összetevőjének számító csonthéjas terményhez. Az árakat ugyanakkor nem a kedvezőbb hazai termés, sokkal inkább a nagyobb mennyiségű külföldi dióbél alakította az idén.

2019. 12. 16. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár ősszel még drasztikus drágulást jósoltak az ágazati szereplők a dió piacán, a tényleges áremelkedés elmaradt a várakozásoktól. Sőt, egyes esetekben még a tavalyinál is olcsóbban kapható a karácsonyi édességek egyik fő összetevőjének számító csonthéjas termény. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszerének adatai alapján a fővárosi nagybani piacon jelenleg 2800 forint körül van a dióbél ára, egy évvel korábban az árak 3000 forint tájékén mozogtak. Néhány hónappal korábban ennél lényegesen drágább volt a termény, augusztus és szeptember környékén 3300 forintot is elkértek egy kiló tisztított dióért az árusok. Ezt késő ősszel azonban egy jelentősebb áresés követte, majd az elmúlt hetekben ismét enyhe drágulás kezdődött. A fogyasztói piacokon is hasonló trend figyelhető meg. A fővárosban 3300 és 3500 forintos áron juthatnak dióhoz a vásárlók, vidéken pedig 2800 és 3700 forint körül alakul egy kiló dióbél ára. A vidéki árak nem sokban különböznek a tavalyi szinttől, a fővárosban ugyanakkor az elmúlt évhez képest olcsóbb a termény, tavaly ugyanis a 4000 forintot is megközelítette a dió ára.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint országszerte mintegy 7-7,5 ezer tonna dió termett, ami elmarad az átlagos mennyiségtől. Bár a kisebb hazai diótermés egyértelműen az áremelkedés irányába mutatna, a főszezonban elmaradt drágulás minden bizonnyal a nagyobb mennyiségű importnak tudható be. Hazánkba főként ukrán és román dióbél érkezik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban ez a mennyiség elérte a 632 tonna volt, az idén várhatóan ennél magasabb számokat mutat majd az import statisztika.

Az idei, nem túl fényes termés elsősorban a csonthéjas gyümölcs egyik legkomolyabb kártevője, a dióburok fúrólégy okozta kiesésnek tudható be. A kártevő nyugatról megállíthatatlanul terjed kelet felé, az idén a dunántúli ültetvényeken a fertőzöttség már elérte a kritikus szintet. Azokban a gazdaságokban, ahol semmilyen módszerrel nem védekeztek a termelők, a diótermés közel 95 százaléka is tönkre mehetett. Azt a diót ugyanis, amelynek a héjába egyszer belefúr a kártevő, héjas áruként biztosan nem lehet eladni. A tisztított dióbél jelentős része ráadásul nem az ültetvényekről, hanem a különböző, vadon termő, utak melletti fákról kerül a piacra. A Dunántúlon itt szinte teljes volt a kiesés, ezeket a fákat ugyanis senki nem permetezi, a fúrólégy ellen pedig csak ezzel a módszerrel lehet védekezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.