Naponta csúcsot dönt a BUX

Nap mint nap új csúcsra emelkedik a Budapesti Értéktőzsde meghatározó részvényindexe. Az emelkedés motorja az ugyancsak új árfolyamcsúcsokat elérő OTP, de az elmúlt két hónapban a Richter is jól teljesített.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 06. 11:30
null
A forint gyengülése is vonzóvá tette a hazai részvényeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napja írtunk az úgynevezett Mikulás-raliról, amely a tőzsdék decemberben gyakran előforduló emelkedő trendjének elnevezése. Úgy tűnik, a Budapesti Értéktőzsdén idén nagyon erős ez a folyamat, hisz nap mint nap újabb csúcsot láthatunk a tőzsdeindexben, tegnap már 44 400 pont is volt az érték (az induláskor, közel 30 éve 1000 pont volt). Az emelkedés egyik oka, hogy világszerte jól teljesítenek a részvénypiacok, ugyanakkor most az is látszik, hogy a magyar tőzsde is a befektetők kedvencei közé tartozik.

Az emelkedés leginkább az OTP részvényének köszönhető, amely 15 ezer forintig emelkedett, de ez nem is véletlen: miután messze ez a legnagyobb cég a Budapesti Értéktőzsdén és a forgalma is jóval nagyobb, mint bármely más papíré, leginkább ezt veszik a nemzetközi alapok, amikor a hazai tőzsdén szeretnének befektetni. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy fundamentálisan is az OTP a legvonzóbb a nagyobb részvények közül: profitja évről évre stabilan emelkedik annak ellenére, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt a banki kamatmarzs rendkívül nyomott. Az OTP azonban ügyesen terjeszkedett külföldön, és sok olyan országban is jelen van, ahol nem alacsony a kamatkörnyezet.

A forint gyengülése is vonzóvá tette a hazai részvényeket
Fotó: Kurucz Árpád

Mindemellett van még egy tényező, amely általában vonzóvá tette a hazai részvényeket: a forint gyengülése. A nagy nemzetközi befektetési alapok értelemszerűen dollárban vagy euróban (esetleg angol fontban) tartják nyilván befektetéseiket, és ha a forint leértékelődik, a magyar részvények ára is olcsóbb lesz ezekben a valutákban. Így, ha egyébként is vonzónak találják a részvényeket, szívesen vásárolnak belőlük a devizában számolt alacsonyabb áron.

A BUX indexben komolyabb súllyal szereplő részvények közül még a Richter teljesített jól az utóbbi időben: az októberben 4750 forinton is járó papír 6000 forintig emelkedett, és igaz, hogy ott következett egy kis korrekció, a tegnapi 5900 forint körüli áron így is 24 százalékos emelkedést tudhat magáénak az elmúlt két hónapban.

Nem mindegyik tőzsde teljesít ilyen jól a régióban: a varsói tőzsde 20 százalékkal van lejjebb tavaly elért csúcsánál, a prágai tőzsde fő indexe ugyancsak a tavaly elért legmagasabb értéke alatt van, igaz, csak öt százalékkal. A bukaresti tőzsde viszont vágtat felfelé: év eleje óta 43 százalékkal nőtt a meghatározó tőzsdeindex értéke.

Kérdés, hogy vajon kitarthat-e a jókedv, az erős vételi érdeklődés az év hátralévő részében. Egyelőre úgy tűnik, hogy világszerte a vevők uralják a részvénypiacokat, függetlenül attól, hogy milyen hírek érkeznek. Az amerikai–kínai kereskedelmi megegyezésről szinte naponta érkeznek ellentmondó hírek: valahányszor úgy tűnik, küszöbön áll a megegyezés, mindig jön a kiábrándító hír, hogy erről szó sincs. Az, hogy rossz hírek mellett is emelkednek az árak, arra utal, hogy erős az emelkedő trend: a befektetőket nem befolyásolják a napi események. Az előző napok mozgásait látva jó esély lehet arra, hogy egész hónapban kitart az árfolyam-emelkedés, így kifejezetten jó évet zárhatnak a befektetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.