Adómentességet kapnak a méhészek

Történelmi lépéssel segíti az agrártárca a méhészetek munkáját, az eladott termékek után személyi jövedelemadó-mentességet kapnak az ágazat szereplői. Az intézkedést a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervéhez kapcsolódóan vezeti be az Agrárminisztérium. A tárca emellett kiemelt figyelmet szentel az öntözésfejlesztésnek és az erdősítésnek is. A különböző telepítési programok mellett vállalják, hogy minden magyar újszülött után tíz fát ültetnek az országban.

2020. 02. 21. 7:31
null
Történelmi jelentőségű segítség érkezik a termelőknek, amely a hazai mezőgazdaságot erősíti Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdősítés, az öntözésfejlesztés és a méhészek támogatása is fontos helyet kap a klímavédelem érdekében tett lépések között – jelentette be tegnap Nagy István. Az agrárminiszter közölte: a teremtett környezet védelme mindannyiunk érdeke és felelőssége, ezért a tárca a kormány klíma- és természetvédelmi akcióterve mellett további intézkedésekkel segíti e célok elérését.

Mivel méhek nélkül nincs élet a bolygón, ezért elengedhetetlen a beporzó rovarok védelme és a méhészetek ösztönzése. A kormányzat új klímapolitikájához kapcsolódóan ezért az ágazat szereplői korábban nem látott támogatásban részesülhetnek, Nagy István tájékoztatása szerint ugyanis a jövőben a méhészeti termékek értékesítése személyi jövedelemadó-mentes tevékenység lesz.

Történelmi jelentőségű segítség érkezik a termelőknek, amely a hazai mezőgazdaságot erősíti
Fotó: Kurucz Árpád

– Az Agrárminiszté­rium tisztában van a méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével, ezért próbálja minden eszközzel segíteni a méhészek lelkes, kitartó munkáját. Hiszen erős magyar méhészeti ágazat nélkül nincs erős hazai mezőgazdaság – fogalmazott a tárcavezető. Majd megjegyezte: ez egy történelmi bejelentés, hiszen adómentességet Magyarországon utoljára 245 évvel ezelőtt kaptak a méhészek.

Emlékeztetett arra is, hogy a múlt évben egy új támogatási struktúrát vezettek be az ágazatban, a méhészek minden méhcsalád után közvetlen támogatásban részesülhetnek.

A juttatást ebben a hónapban igényelhetik az érintettek, máig összesen 6500 méhész nyújtotta be a kérelmét. Emellett újra benyújtható a Méhészeti Nemzeti Programra vonatkozó támogatási igény is, az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

A klímavédelemhez kapcsolódó intézkedések közt említette a miniszter az erdősítés támogatását is. A cél, hogy 2030-ra az ország fával és erdővel borított területe elérje a 27 százalékot. Ennek teljesítéséhez 250 ezer hektárt kell erdőművelés alá vonni, ami új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek átalakításával érhető el.

A tárcavezető beszámolója szerint a jövőben is folytatódnak az állami erdőtelepítési programok. – Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen dolgozunk az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal pedig a honvédelmi célra fölöslegessé vált területek erdősítésén – mondta Nagy István.

A klímavédelmi akciótervhez kapcsolódóan minden újszülött után tíz fát ültetnek az országban, így a miniszter szerint évente egymillióval bővül a hazai faállomány – részben az állami erdőgazdaságok területén.

Továbbra is ösztönözni fogják a magáncélú telepítéseket. A Vidékfejlesztési programon belül jelentős forráshoz juthatnak a pályázók, a telepítések mellett pedig gépesítést célzó felhívás megjelenésére is számíthatnak az érdeklődők.

Emellett támogatási módszert dolgoznak ki arra, hogy a gazdák a spontán beerdősülő területeket erdővé alakítsák. Fontos lépés, hogy március elsejétől a Nemzeti Földügyi Központ keretein belül új erdőtervezési rendszert alakítanak ki.

A klímavédelmi célokat szolgálja az öntözésfejlesztés is; a kormány évente 17 milliárd forintot fordít az öntözött területek növelésére. A múlt év végén elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény mellett pedig számos intézkedést vezetett be a tárca.

– Az öntözés olyan beruházás, amely akkor térül meg, ha minél többen vesznek benne részt. Erre az együttműködésre alkottuk meg az öntözési közösségeket, amelyeket kiemelten támogatunk az öntözéses beruházások megvalósításában – mutatott rá.

Majd hozzátette: a Vidékfejlesztési program módosításával az öntözési közösségek a beruházások tervezéséhez és az üzemeltetéshez szükséges forráshoz is hozzájuthatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.