MNB: 130 milliárd forinttal csökken a jegybanki swap-állomány

Nem fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 130 milliárd forinttal, 2055 milliárd forintra csökken. A forint erősödött a tender után.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB az előző két héten már csökkentette 88 milliárd forinttal a bankrendszeri többletlikviditást.

A jegybank a honlapján közölte: az egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű devizaswap-tenderen a meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 96 millió euró (32,45 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 589 millió euró (199 milliárd forint), három hónapon 529 millió euró (179 milliárd forint), hat hónapon 491 millió euró (166 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 460 millió euró (155,5 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB egyik lejáraton sem fogadott el ajánlatot. Az egyhónapos tenderen 8, míg három, hat és tizenkét hónapos swaptenderek mindegyikén 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás február 5-én 2055 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 26,6 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 270,2 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 668,8 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1089,6 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető – hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

Hozzátették: az MNB január végi szakmai kommunikációjában arra is felhívta figyelmet, hogy a bankrendszeri likviditás a jegybanktól független autonóm tényezők következtében érdemben csökkenni fog az első negyedév hátralevő részében.

A forint az eredmény kihirdetése után erősödésnek indult, délután 3 órakor 337,50-ről 336,80 forintra esett a jegyzése az euróval szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.