Most sem késő fixálni a hiteleket

Komolyabb mozgolódás indulhat a változó kamatozású hitelek eddig állóvízszerű piacán. A korábban jellemzően lakáscélra felvett, a budapesti bankközi kamathoz kötött árazású kölcsönök ugyanis egyre drágábbnak bizonyulnak. Az ok egyszerű, január második felében jelentősen emelkedni kezdtek a bankközi kamatok. A megoldást az ügyfelek számára hitelük kamatának mielőbbi fixálása jelentheti, de nem feltétlenül minden esetben.

Horváth Éva
2020. 02. 20. 9:27
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer hazai banki ügyfelet érinthet a meglévő, változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletének emelkedése, amely a teljes ingatlan típusú állomány több mint felét teszi ki – emeli ki legfrissebb elemzésében a Money.hu. Sok lakáshitel kamatát, ezen keresztül a törlesztőrészletét meghatározó bankközi kamatok ugyanis jelentős emelkedésnek indultak februárban. A 3 hónapos bankközi kamat (BUBOR) február közepén 0,58 százalékos volt, míg január elején mindössze 0,16 százalékon állt, vagyis több mint három és félszeresére nőtt. Ugyancsak emelkedett a 6 hónapos és a 12 hónapos bankközi kamat is.

Trencsán Erika, a Money.hu vezető gazdasági szakértője szerint az emelkedés ellenére a bankközi kamatok még mindig viszonylag alacsonyak. Ugyanakkor a nem fixált hitelek törlesztőrészletei akkor is biztosan növekedhetnek a jövőben, ha a bankközi kamatok a mostani szinteken maradnak. A szakember azt is hozzátette, hogy a futamidőtől, a fennálló tartozástól függően a növekedés mértéke eltérő lehet, ám a teljes havi összegre vetítve egyelőre viszonylag mérsékelt lesz ez a növekedés. A Money.hu szakértője kiemelte, hogy az elmúlt egy-két évben lakáshitelt felvevők körében nagyon alacsony a változó kamatozású konstrukciók aránya, így a változások inkább a régebben megkötött szerződéseket érinthetik. Azt tanácsolja, hogy a végleges döntés előtt érdemes szakember segítségét kérni, mert nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélni. Február közepén a legolcsóbb tízmillió forintos, húszéves futamidejű – a teljes időszakra fix kamatot és törlesztést biztosító – lakáshitelek havi törlesztőrészlete 65-66 ezer forint volt – áll az elemzésben.

Fotó: Bach Máté

Érdemes felidézni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly áprilisban kiadott ajánlása alapján a hazai bankok az év utolsó heteiben írásos tájékoztatókat küldtek minden olyan lakossági ügyfelüknek, akik 2015. február 1-je (a fair banki szabályozás hatálybalépése) előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek, legalább tíz év futamidejük van hátra, s alapvetően rendben törlesztenek. Az elmúlt év novemberében még mintegy 106 ezer ilyen szerződés élt itthon. A tájékoztatókat levélben, e-mailben vagy netbankon (figyelemfelhívó SMS-sel együtt) küldték ki a pénzügyi intézmények, több lépcsőben, 2020. január végéig. Azon ügyfelek, akiknél nem kerül sor a szerződésmódosításra, a továbbiakban évente egyszer, aktualizált tartalommal újból kapnak figyelemfelhívást.

A jegybanktól kapott tájékoztatás szerint ajánlatos még kihasználni az érintett ügyfeleknek azt a szerződésmódosítási lehetőségként felajánlott harminc napot, amely több, kézhez kapott levél esetében még nem telt le. Ezalatt ugyanis a bankok sokkal gyorsabban intézik a kamatfixálást. Egyébként ezentúl is bármikor kérhető a szerződés módosítása, ám hosszabb időbe is beletelhet, amíg sikerül tető alá hozni a szerződés módosítását, amely függ a BUBOR-hoz kötött, három hónapos periódus lejáratától is.

Mint azt Binder István, azt MNB felügyeleti szóvivője korábban is jelezte, egy kamatváltozás hosszabb távon – tízéves futamidőtől – leginkább azokat érintheti érzékenyen, akik kifeszített helyzetben vannak, azaz havi törlesztésük bevételeik jelentős részét felemészti. A fix időszakon belül a pénzügyi intézmény nem emelheti meg a kamatot, így nem nőhet az ügyfél havi anyagi terhe. Szerződésmódosításkor legfeljebb az ahhoz közvetlenül kapcsolódó költségeket, díjakat számíthatják fel.

Egyeztetett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyeztetett tegnap a magyarországi kereskedelmi bankokkal, amelynek során jelezte, hogy túlzottnak ítéli meg a bankközi kamatok utóbbi időszakban bekövetkezett emelkedését – értesült a Reuters két névtelen piaci forrástól. A hírügynökség azt írta: az MNB a találkozót szokványos konzultációként aposztrofálta és nem lát indokolatlan mozgásokat a bankközi piacon. Az esemény után a forint az euróval szemben összességében gyengült.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.