Nem indokolt a soron kívüli vásárlás

A híradások megfontolására inti a vásárlókat a kereskedelmi szövetség az elkövetkező napokban, mivel itthon egyáltalán nem indokolt, hogy az egyes árucikkekből a családok nagyobb mennyiségeket szerezzenek be a megszokottnál. A hazai áruellátás zavartalan és folyamatos, így a boltokban káosz legfeljebb a pánikkeltés miatt alakulhat ki, a vírushelyzet miatt nem. A reptér és a MÁV közölte: felkészültek a fertőzés terjedésének megelőzésére.

2020. 02. 27. 5:45
null
Egyes termékek iránt nagyobb a kereslet, de nincs szó tendenciáról Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására, indokolatlan, hogy a magyarok megváltoztassák fogyasztási szokásaikat a koronavírussal kapcsolatos híresztelések miatt. A magyar élelmiszer-kereskedelem 80 százaléka hazai forrásból szerzi be az árut, a kereskedők ráadásul hónapok óta alkalmazkodnak az egyébként is bőséges lakossági fogyasztáshoz, vagyis az ellátási láncunk képes kielégíteni a forgalmasabb időszakokban jellemző igényeket is, akárcsak karácsonykor, húsvétkor – közölte a Magyar Nemzettel az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György annak kapcsán mondta ezt, hogy tegnap több portál arról írt: egyes alap- és tartós élelmiszerek, higiéniai termékek iránt az átlagosnál nagyobb igény mutatkozott néhány fővárosi üzletben. Mint mondta, itthon folyamatosan biztosított az árukínálat, és szállítási problémák esetén is hamar pótolni lehet a beszerzési forrásokat.

– Rálátunk a piacra. Szeretném hangsúlyozni: szükségtelen, hogy a családok a megszokott életvitelükhöz képest soron kívüli bevásárlásokat iktassanak be. A kereskedelem látja, hogy a hatóságok is folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, ráadásul a boltok működése, a helyzetértékelés kizárólag a jogszabályok és az illetékes hatóságok állásfoglalásaitól függ. Ebben semmilyen változás nem történt – szögezte le, hozzátéve: idehaza a pánikkeltés okozhat gondot a boltok működésében, míg a vírushelyzet nem.

A turizmust érzékenyebben érinti az öreg kontinensen terjedő vírus, például a már korábban több korlátozást is bejelentő légitársaságoknál. A Wizz Air tegnap azt közölte, hogy folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal a szükséges óvintézkedésekről. Előzőleg arról érkezett hír, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság ­február 18-án Bolognából Craiovába, valamint ­február ­22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál. Az érintett repülőgépet azonnal kivonták a közlekedésből, és fertőtlenítik, mielőtt újra forgalomba áll. A Budapest Air­port tegnap a Szöul­ból érkező utasok testhőmérsékletének mérését is megkezdte.

Egyes termékek iránt nagyobb a kereslet, de nincs szó tendenciáról
Fotó: Éberling András

Az operatív törzs eközben együttműködésre kérte a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, a GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítőszereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

A vasúttársaság később közölte: állandó kapcsolatot tartanak az operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és az általános gyakorlat szerint naponta többször fertőtlenítő tisztítást végeznek. Emellett a személykocsik kilincseit és fogantyúit a külső és a belső terekben, a WC- és mosdóhelyiségekben folyamatosan takaríttatják, illetve a jegyvizsgálók számára kéztisztító és fertőtlenítőszer áll rendelkezésre. A nemzetközi forgalomban résztvevőket ezenfelül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzése is előkészületben van.

A biztosítóknál is téma lett a vírus, mivel több ügyfél érdeklődött a lemondott utazásuk kártérítésével kapcsolatban.

– A koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra akkor sem fizetnek kártérítést a biztosítók, ha egyébként útlemondási biztosítással rendelkezik az ügyfél.

A vis major eseteket (járványok, zavargások) ugyanis kizárják a biztosítási feltételek közül. Megbetegedés esetén azonban ezek a biztosítások fedezhetik a félbemaradt kikapcsolódások, befizetett programok, idő előtti hazautazások költségeit – hívta fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.