időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Nemcsak nagyobb, átláthatóbb is az állami vagyon

Jakubász Tamás
2020.02.15. 12:23
Nemcsak nagyobb, átláthatóbb is az állami vagyon

Növekvő átláthatóság és elszámoltathatóság, szabálykövetés, csökkenő kockázatok – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításai szerint ekképp jellemezhető az állami vagyon kezelésével foglalkozó szervezetek elmúlt néhány éves tevékenysége. Rámutattak: korábban messze nem volt ilyen rózsás a helyzet. Az előírások betartása ahhoz is hozzájárult, hogy nőjön az állam vagyona, amely 2010-hez képest napjainkra 52 százalékkal, hatezermilliárd forinttal nőtt.

Minden évben ellenőrzi az Állami Számvevőszék, miként bántak az állam vagyonával azok a szervezetek, amelyek azt a feladatot kapták, hogy kezeljék a közvagyonnak ezt az egyébként igen tetemes hányadát. Az állam cégek, ingatlanok, földterületek mellett különféle ingóságokat és egyéb vagyonelemeket mondhat a magáénak, a vagyonkezelésért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mellett minisztériumok és más intézmények felelnek. – Ezeknek a szervezeteknek garantálniuk kell a vagyon megóvását, gyarapítását és azt, hogy a hasznosítás a köz érdekét, a közjót szolgálja – jegyezték meg kérdésünkre az ÁSZ-nál, majd hozzátették: a számvevők az előírások mentén éppen ezt vizsgálják rendszeresen.

A szervezetnél felidézték, hogy az elmúlt fél évtizedben érdemi előrelépés jelei mutatkoztak. Az időszak elején, 2013 és 2015 között még számos vagyonkezelési és nyilvántartási szabálytalanságot észleltek az akkori revíziók. A hiányosságok száma az idő előrehaladtával csökkent: 2016-ban például már azt állapította meg az ÁSZ, hogy az ellenőrzött szervezetek az alaptörvényben rögzített követelményekkel összhangban gazdálkodtak az állami vagyonnal, s – bizonyos kivétellel – a számbavételi, adatszolgáltatási, vagyonmegóvási kötelezettségüket összességében szabályszerűen, átláthatóan és elszámoltatható módon teljesítették.

A következő évről szólva már azt közölte a számvevőszék, hogy tevékenységével a nemzeti vagyonkezelő hozzájárult az állami vagyon értékének megőrzéséhez, mi több, növeléséhez. A 2018-as megállapítások között pedig megtalálható volt az is, hogy a végrehajtott fejlesztések, intézkedések nyomán javult az állami vagyongazdálkodás átláthatósága, a gazdálkodás körüli kockázatok pedig jelentősen csökkentek.

Mint arról lapunk is beszámolt, manapság megközelíti a 18 000 milliárd forintot a magyar állam vagyona, ami azt jelenti, hogy 2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy hatezermilliárd forinttal nőtt a nyilvántartási érték.

– Az állam jó gazda módjára kezelte a vagyont – mondta a téma kapcsán tegnap a pénzügyminiszter. Varga Mihály a TV2-nek nyilatkozva a legfontosabb vagyonelemeknek az energiaszektorban lévő érdekeltségeket és az ingatlanokat nevezte. A miniszter örömtelinek tartja, hogy a magyar gazdaság növekedését nem az eladósodás vagy az állami vagyon értékesítése hajtja, hanem éppen ellenkezőleg: a gazdasági fejlődés mellett még az állami vagyon is gyarapodhatott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.