Román kormányzati stop a Lukoilnak

A döntés értelmében a román kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva visszautasíthatja az Európai Unión kívüli energetikai cégek utólagos megjelenését egy romániai projektben.

Pataky István (Bukarest)
2020. 02. 11. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősségi kormányrendelettel lehetetlenítette el a román kormány az orosz Lukoil vállalat szerepvállalását a fekete-tengeri gázkitermelésben. A döntés értelmében a kabinet nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva visszautasíthatja az Európai Unión kívüli energetikai cégek utólagos megjelenését egy romániai projektben.

Az ügy előzménye, hogy egyes sajtóhírek szerint az ExxonMobil a Lukoil­lal is tárgyal a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt ötvenszázalékos részesedésének értékesítéséről. Novemberben vált hivatalossá, hogy az amerikai vállalat értékesíti részesedését. A gázmező másik tulajdonosa, az osztrák OMV Petrom többször megerősítette: továbbra is érdekelt a mező kitermelésében.

Virgil Popescu román gazdasági miniszter a Magyar Nemzetnek elmondta: parlamenti konszenzust szeretne a gázkitermelési projekt ügyében. – Mielőbb tárgyalásokat kezdünk minden párttal a projektről, hiszen az a célunk, hogy a befektetés mielőbb megvalósuljon – hangsúlyozta a tárcavezető. Az elfogadott kormányrendelettel kapcsolatban a vonatkozó uniós irányelvekre hivatkozott. Kiemelte, hogy vélhetően minden más tagországban figyelembe vették ezt az irányelvet, a korábbi román szabályozásból viszont kimaradt.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. A bukaresti parlament már 2018 októberében elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket a befektetők nem tartanak elég vonzónak. A Romgaz román állami vállalat is jelezte: beszállna a fekete-tengeri földgáz kitermelésébe, tizenöt-húsz százalékos részesedést vásárolna az Exxontól.

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök korábban azt ígérte, az általa vezetett kabinet prioritásnak tekinti a projektek s általában a energiaberuházások elmozdítását a holtpontról. Virgil Popescu gazdasági miniszter Facebook-oldalán pedig arról írt, hogy a fekete-tengeri gázkitermelés mielőbbi megvalósulása prioritást élvez a tárcavezetői mandátuma alatt. Mint fogalmazott, a kitermelés nemcsak gazdasági fejlődést eredményez, hanem a nemzetbiztonságot is erősíti. – Azt szeretném, ha a Romgaz román állami vállalat is részt vállalna a jövőbeni konzorciumban – írta Popescu.

A Exxon döntése nyomán kialakult helyzet miatt most azonban elhúzódhat a fekete-tengeri projekt. Nem kizárt, hogy a gázkitermelés elkezdé­séig még három évet kell várni. Közben épül a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó romániai szakasza. Ezen keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelt földgáz.

A tengerentúlról eddig érkezett kritikák egyébként éppen az orosz energiaforrások magyarországi jelenlétét és relatíve magasabb súlyát érintették. Hazánk pedig korábban azzal érvelt, hogy az alternatív, amerikai eredetű földgáz a szükséges infrastruktúra híján még elméletileg sem tudott eljutni Magyarországra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.