Adócsökkentés védheti meg a munkahelyeket

Nincs szó jelenleg tömeges elbocsátásokra vonatkozó tervekről Magyarországon a legtöbb iparágban, ugyanakkor bizonyos területeken már idehaza is elkezdődött a folyamat a jelentős visszaesés miatt. A BDO Magyarország várakozásai szerint ugyanakkor elhúzódó járvány esetén a cégeknek nem lesz más választásuk, csak az elbocsátás, amely átmeneti, de jelentős adó- és járulékcsökkentéssel kivédhető.

Magyar Nemzet
2020. 03. 17. 21:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai ma még nem felmérhetők, de már tisztán látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható, amelyre az elsődleges vállalatvezetői reakció a gyors költségcsökkentés – figyelmeztet közleményében a BDO Magyarország. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint a későbbi, tömeges elbocsátások kivédésének leghatékonyabb eszköze az adók és járulékok átmeneti jellegű, de azonnali és jelentős csökkentése lehet.

A BDO Magyarország egy átmeneti jellegű, legfeljebb háromtól hat hónapig tartó időszakra bevezetett, de azonnali adó- és járulékcsomagot javasol. Ennek elemei a jelentős járulékcsökkentés, a személyi jövedelemadó felfüggesztése azoknál a vállalkozásoknál, amelyek vállalják a munkahelyek változatlan fenntartását a visszaesés ideje alatt, valamint átmenetileg egy pénzforgalmi szemléletű Áfa-elszámolás bevezetése. Ez azt jelenti, hogy csak az az Áfa lesz befizetve az adóhivatal felé, amelyet a vállalkozás ténylegesen meg is kapott. A BDO szerint ezeket a lépéseket ki kell egészíteni a késedelmes adófizetéshez kapcsolódó szankciók más országokban is látott felfüggesztésével, ami további biztonságot jelenthet a vállalkozások számára.

A járvány hazai terjedésével párhuzamosan a vállalatok sorra állnak le, és küldik haza munkavállalóikat – szerencsés esetben távmunkára (home office), illetve kényszerszabadságra – emlékeztetett a BDO. A veszélyhelyzet elhúzódó jellege miatt azonban a jelenlegi szabályozás mellett elkerülhetetlennek látszanak az akár tömeges méreteket is öltő elbocsátások, amely mind a társadalomra, mind a költségvetésre komoly terhet róna.

– A nyugtalanító kilátások és hírek ellenére mégis reménykeltő, hogy a vállalkozások védelmét a kormányzatok hatékony intézkedésekkel nagyon gyorsan tudják érdemben javítani. Ennek a nemzetközi gyakorlatban két irányát is látjuk. Egyrészt azonnali adócsökkentésekkel, amelyeket Ausztrália, Kína vagy az Egyesült Államok vezetett be. Másrészt adófizetési könnyítésekkel, ahogyan Ausztriában, Japánban Horvátországban, vagy Írországban igyekeznek tompítani a kedvezőtlen hatásokat – hangsúlyozta Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető adópartnere. Emlékeztetett: Kína a járvány által sújtott területeken teljes vagy 50 százalékos járulékmentességet ad a vállalkozásoknak. Ausztrália szintén adómentességet kínál egy viszonylag jelentős összeghatárig. Ausztria felfüggesztette az adóelőlegek beszedését és a késedelmes adófizetésekre nem számít kamatokat.

Gerendy Zoltán hozzátette: a gyors és határozott kormányzati cselekvés a munkahelyek megerősítése érdekében rövidtávon mind a költségvetés, mind a vállalkozások számára terheket jelent, egyben azonban jó lehetőséget is ad a társadalmi nyugalom megőrzésére mind a munkavállalók, mind az érintett családok körében. Emellett a munkaerő-újrafelvételi problémák kiküszöbölésével a válságot követően jóval gyorsabb visszatérést tesz lehetővé a korábbi növekedési szintekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.