Forintmilliárdok az anyáknak

Január elseje óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a négy vagy több gyermekes anyáknak. Az első hónapban 38 ezer nő mentesült az adófizetés alól, az érintetteknél 1,4 milliárd forint maradt – tudtuk meg a pénzügyminiszter helyettesétől. Tállai András hozzátette: válságos időszakokban különösen nagy szükség van arra, hogy a kormány több módon is támogassa a családokat.

Jakubász Tamás
2020. 03. 23. 9:28
Borbély Krisztina
A mentesség nemcsak a kicsik, hanem a felnőtt gyermekek után is jár Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új elemmel bővült az esztendő elején a családokat támogató szja-rendszer: a négy vagy több gyermekes anyáknak 2020 első napja óta lényegében nem kell szja-t fizetniük. A mentességet garantáló szabály kialakításakor a Pénzügyminisztériumnál azzal számoltak, hogy nagyjából negyvenezer nő használhatja majd ki a lehetőséget, az érintetteknél évente húszmilliárd forint körüli összeg maradhat. A pénzügyminiszter helyettesénél arról érdeklődtünk, milyen számokat hozott az első hónap.

– Januárban 38 100 nő élt a mentességet adó szabállyal, ezeknél a családoknál 1,4 milliárd forint maradt – tájékoztatta lapunkat Tállai András. Az államtitkár hozzátette: a mentességre jogosult négy vagy több gyermekes anyák két megoldás közül választhatnak. Dönthettek úgy, hogy már az adóelőlegük kiszámításakor érvényesítik az új kedvezményt – így tett az említett 38 ezer anya.

A mentesség nemcsak a kicsik, hanem a felnőtt gyermekek után is jár
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Arra is van mód, hogy a jogosultak a 2020-as adóbevallásuk elkészítésekor, vagyis a jövő év elején vegyék igénybe a mentességet. – A lényeg, hogy a négy vagy több gyermeket vállaló anyáktól a keresőtevékenységből származó jövedelmük után az állam immár egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem vár – húzta alá a miniszterhelyettes, majd két fontos gyakorlati szempontra is felhívta a figyelmet. Egyrészt kiemelte, hogy az új szja-mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét: az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával megosztva érvényesítheti a gyermekkedvezményt. – Ahogy – tette hozzá – tudni kell azt is, hogy mentesség a már felnőtt gyermekek után is jár.

Az államtitkár a lehetőség hatásáról, jelentőségéről fogalmazva azt mondta: különösen válságos időszakokban kulcskérdés, kellően támogatja-e az állam a családokat. – A legutóbbi nagy krízis idején, 2008–2009-ben az akkori Gyurcsány- és Bajnai-kormány azonnal drasztikus lakossági megszorításokat vezetett be – emlékeztetett a miniszterhelyettes. – Most ilyesmiről, megszorításról szó sem lehet – jegyezte meg Tállai András, majd hozzátette, hogy már készül a növekedést ösztönző gazdaságvédelmi intézkedéscsomag.

Kedvezménytörténet

A családi kedvezmények szabályrendszerét a 2010-es kormányváltás után alakította ki a törvényhozás. A rendelkezések az első évben, 2011-ben nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a szülőknél, s a következő két esztendőben is hasonló együttes kedvezménnyel számolhattak a címzettek. Új helyzetet 2014 hozott, akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a munkavállalói járulékaikat is csökkenthessék. Ennek nyomán 2014-ben már mintegy 230 milliárd forintot fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményre. Azóta a tétel évről évre emelkedett: 2016-ban túllépte a 250 milliárdot, 2017-ben megközelítette a 300 mil­liárdot, egy évvel később meg is haladta azt, míg tavaly a teljes summa 350 milliárd forintra hízott. Az elmúlt évek emelkedésében érdemi szerepet játszott, hogy 2016-tól kezdve négy esztendő alatt, egyenlő részletekben a duplájára nőtt a kétgyermekesek kedvezménye: a kezdeti húszezer forinthoz képest ma már összesen negyvenezer jár havonta két gyermek után. A családok tárcájába kerülő teljes összeg nagysága idén – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével együtt – 380 milliárd forint lehet. Ehhez képest a Gyurcsány–Bajnai-kormányok utolsó évében, 2010-ben mindössze 12,5 milliárdot költött az állam a családok adókedvezményére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.