Lendületet vesz az ország

A magánszemélyek egymás közötti kölcsönein kívül gyakorlatilag minden banki hiteltípusra kiterjed mától az év végéig tartó törlesztési moratórium. A koronavírus okozta válsághelyzet idején a banki ügyfelek problémáinak kezelésében egységes az ország pénzügyi vezetése, a meghatározó intézmények között folyamatos az egyeztetés.

Horváth Éva
2020. 03. 20. 5:45
null
Budapesti étkezde vendégek nélkül. Szükség lesz a tartalékra Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelek törlesztésének idén év végéig szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró és a diákhitelekre is vonatkozik – jelentette be Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón, hangsúlyozva, hogy a babaváró-konstrukció esetében maga a tízéves futamidő nem hosszabbodik meg. A vállalt kötelezettség teljesítésnek akadályát nem látják, de befizetési kötelezettség nincsen – szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter, kiemelve: ez azt jelenti, hogy az idei éves törlesztendő összeget a hitelfelvevő családok „megnyerték”. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány az év végéig felfüggesztette a magánszemélyek és vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. A Gulyás Gergely által említett részletek azt jelentik, hogy valamennyi hazai banki hiteladóst érint az intézkedés.

A diákhitelek esetében a morató­rium kiterjed a már törlesztési szakaszban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakaszba kerülő ügyfelekre is. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése tegnap automatikusan hatályba lépett, ahhoz külön nyilatkozatra az ügyfelek részéről nincs szükség – közölte a Diákhitel Központ. Továbbá azt is hangsúlyozták, hogy a jogszabályban előírt moratórium lejártáig a fennálló tartozásokra nem számolnak fel késedelmi kamatot, a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mondanak fel szerződéseket.

Budapesti étkezde vendégek nélkül. Szükség lesz a tartalékra
Fotó: Kurucz Árpád

Gulyás Gergely a fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta: arra számítanak, hogy a jelenlegi helyzetben megnő majd az igény irántuk. Ezért húzták meg ezeknél a banki termékeknél a teljeshiteldíj-mutató (thm) plafonját, amely legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jelenlegi 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot. A hazai hitelintézetek közül a Takarékbank már tegnap jelezte, hogy a hálózatában folyamatosan lehet igényelni a személyi hiteleket, amelyek feltételeit a kormányzati intézkedések részletszabályainak megfelelően módosítják. Úgy tudjuk, a K&H Banknál már elérhető 5,9 százalékos thm-mel fogyasztási hitel. Más bankok egyelőre azt közölték, hogy a rendeletnek eleget tevő ügyfélkiszolgálás biztosítása érdekében átmenetileg felfüggesztik a személyi kölcsön, a hitelkártya- és a lakossági folyószámlahitel-termékek értékesítését.

Az alacsonyabb jövedelmi kategó­riákba tartozó személyi kölcsönt törlesztőknek komoly segítség a lépés, mert többségük az egyik legfontosabb adósságféknek számító, úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) által megszabott limit közelében adósodott el – húzta alá Trencsán Erika, a Money.hu szakértője. Kiemelte, hogy 2015 óta a legalacsonyabb jövedelműek csoportjába tartozó, új személyi hitelt felvevők több mint 30 százaléka a jövedelmük több mint 40 százalékát fizette különböző adósságok törlesztésére, igaz, tavaly javult a mutató. A szakértő hozzátette, hogy a moratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek március 18-án elő hitelszerződése volt, és akiknek már a hitel összegét is folyósították.

A Magyar Bankszövetség képviselőivel folytatott tegnapi egyeztetést követően Varga Mihály pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a szerdán bejelentett hitelfizetési morató­rium ­automatikusan életbe lép, így nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. Az adósoknak akkor kell értesíteniük a bankjukat, ha változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést. A futamidő egyébként a részletfizetési szünet idejével hosszabbodik, vagyis nem kell változatlan futamidő miatt tartani a részletek emelkedésétől.

Védőmaszkban tájékozódva. Automatikusan életbe lép a felfüggesztés
Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi közleményében hangsúlyozta: számukra is fontos, hogy a reálgazdaságban megjelenő likviditási problémák áthidalása révén az ügyfelek megőrizhessék fizetési képességüket, és egyben üdvözölte a kormány előző nap meghozott döntését. Az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében azonban nem mentesít, a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa egyszersmind átfogó intézkedéscsomagot fogadott el a járvány nyomán hatásainak mérséklésére. A jegybank ezen túl iránymutatást ad a bankoknak a jelenlegi helyzetben az elvárt szolgáltatási színvonal teljesítéséhez kapcsolódó napi működési kérdésekben.

Leállított levonások

A pénzügyi szféra, a bankok és a lízingcégek megkezdték a kormányrendelet által előírt intézkedések végrehajtását, március 19-től leállították a törlesztőrészletek beszedését – közölte a Magyar Bankszövetség. Azon ügyfeleknek, akiknek nincs szükségük a moratórium igénybevételére, és az eredeti szerződési feltételek szerint kívánják folytatni a hitelük törlesztését, erre joguk és lehetőségük van. Ennek jelzésére a későb­biekben vissza is vonható nyilatkozat beadásával lehetőséget biztosítanak a hitelintézetek. A részletesebb tájékoztatáshoz azonban az ügyfelektől néhány nap türelmet kértek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.