Vírus ellen élénkítéssel

Az eurózóna alapkamatánál eddig lényegesen magasabb brit alapkamatot hirtelen nagymértékben visszavágta a brit jegybank. A pénzügyminiszter pedig gazdaságösztönző csomagot jelentett be.

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 12. 9:27
null
A túlzott eladósodottság veszélyeire hívja fel a figyelmet a Bank of England jelentése Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépését a Bank of England, és nagy mértékben, 0,75-ről 0,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, egyúttal új finanszírozási lehetőségeket biztosít a kis- és középvállalkozásoknak, és támogatja a bankokat a hitelezés bővítésében. A brit alapkamat ezzel közel került az eurózóna 0 százalékos alapkamatához, ami tulajdonképpen a koronavírus hatásaitól függetlenül is logikus lépésnek tűnik. Eddig azért volt érdemben magasabb, mert a brit uniós kilépéssel (brexit) kapcsolatos korábbi bizonytalanság 2016 után a font gyengüléséhez és ezen keresztül a brit infláció erősödéséhez vezetett, ami akkor szükségessé tette a kamatemelést.

A brit jegybank közleményében azzal indokolta a mostani intézkedést, hogy a koronavírus megjelenésével visszaesett a kockázatvállalási hajlandóság: zuhannak a tőzsdék és az árupiacok, egyúttal mérséklődtek mind a világgazdaság, mind a brit gazdaság növekedési kilátásai. A döntést kritizálta Jim O’Neill, a Chatham House vezérigazgatója, a Goldman Sachs korábbi fő közgazdásza, mondván: a túlzottan alacsony kamatok és az egyéb monetáris lazító lépések az elmúlt években már nem bizonyultak hatásosnak, ráadásul ha most a lakosságot leginkább otthonmaradásra biztatják, semmilyen fogyasztásnövelő lépés nem értelmezhető. Véleménye szerint ezt a lépést később kellett volna meglépni (ha egyáltalán), amikor a járvány már visszahúzódik, így reálisabb a fogyasztásélénkítő hatás. Az angol font árfolyama érdemben nem változott a döntés után: 1,14 euró körül maradt.

Nagymértékben csökkentette az alapkamatot a Bank of England
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Szintén a járvány negatív hatásainak enyhítésére a brit pénzügyminiszter több mint 30 milliárd fontos (csaknem 12 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző csomagot jelentett be tegnap. A távirati iroda szerint Rishi Sunak közölte: a kormány azzal számol, hogy a vírus terjedése jelentős, de átmeneti hatást gyakorol a brit gazdaság aktivitására. Az intézkedéscsomag 18 milliárd font közvetlen költségvetési többletkiadást tartalmaz mindenekelőtt infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásokra, valamint az üzleti szektor támogatására. A költségvetési tervezet hétmilliárd font támogatást szán külön a kisvállalkozások megsegítésére, és ötmilliárd fonttal egészíti ki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) központi finanszírozását. Az alkoholfélékre és az üzemanyagokra kirótt illetékeket a kormány befagyasztotta.

Sunak bejelentette azt is, hogy a kormány a következő pénzügyi évre mentesíti a kisebb kereskedelmi vállalkozásokat az általuk használt ingatlanok után járó adó befizetési kötelezettsége alól. A kabinet emellett ötszázmillió fontos alapot hoz létre a járványtól leginkább veszélyeztetett emberek megsegítésére, a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató üzleti vállalkozásoknak kétheti táppénzt minden egyes beteg alkalmazott után visszatérít, és a táppénzre egyébként nem jogosult önfoglalkoztatók is igényelhetnek kiegészítő betegellátási támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.