Csak jövőre lehetnek kilakoltatások?

Könnyen megeshet, hogy idén már nem vagy csak elvétve lesznek idehaza kilakoltatások. A lakáskiürítéseket jogszabály tiltja meg a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet végéig, s ha a rendkívüli állapot eltart őszig, akkor már alig marad majd idő a november közepén kezdődő, rendes téli kilakoltatási stopig. A válság heteiben a felére esett vissza a végrehajtási eljárások száma, ugyanakkor a törlesztőrészleteket tízből három-négy banki ügyfél a hitelmoratórium ellenére is tovább fizeti.

Jakubász Tamás
2020. 05. 06. 5:45
null
Jövés-menés egy fiók előtt. Sokaknak nem okoz gondot a törlesztés Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több lényeges adósóvó intézkedést is bevezetett a kormány a koronavírus-járvány anyagi-gazdasági kártételeinek kezeléséért. Március közepe óta nem kerülhet sor kilakoltatásra, emellett nem tarthatnak új árverést, miközben kezdetét vette az esztendő végéig tartó hitelmoratórium, vagyis az adósoknak – ha úgy akarják – nem kell sem a kamatot, sem a tőkét törleszteni, és a hiteldíjat sem kell fizetniük. Az utóbbi hetekben már jelentkeztek is a kormányzati döntések hatásai.

– Az elmúlt években folyamatosan csökkent a végrehajtási eljárások száma, tavaly tízszázalékos mérséklődést mértünk. A válság kezeléséért bevezetett intézkedések óta újra, jelentősen esett az ügyszám – tudtuk meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Schadl György részletezte, miként alakították át az új szabályok a végrehajtók munkáját. Mint elmondta, jelenleg semmilyen indokkal nem lehet – köznapi értelemben szólva – kilakoltatásról határozni, vagyis nemcsak a magánszemélyek, de a vállalkozások kiegyenlítetlen tartozásai sem vezethetnek az ingatlanok kiürítéséhez. Emellett helyszíni lefoglalás sem jöhet szóba. – Lényegében inkasszóról és munkabérletiltásról lehet rendelkezni. Bankszámlára csak annak érkezik rendszeresen pénze és fizetése is csupán annak van, akinek van állása, keresőtevékenysége. Vagyis kizárólag olyan tartozások ügyében lehet most eljárni, amelyeknél az adósnak van keresete, tehát a válság nem érintette nagyon érzékenyen – közölte a kar vezetője.

Számszerűsítve a változást az elnök azt mondta, hogy lényegében a felére csökkent a végrehajtási eljárások száma. A mérséklődés hátterében leginkább az húzódik meg, hogy számos hitelező kivár, s nem most érvényesíti igényét. Bizonyára úgy gondolkodnak, hogy a majdani fellendülő időszakban jobb megtérülés várható. – Ez egyébként az adósoknak is tartogathat előnyt, hiszen lehetőség nyílhat a tartozás rendezésére, a súlyosabb következmények elkerülésére – vélekedett Schadl György. Az ügyszám csökkenésével mérséklődött a végrehajtók bevétele is. – Az utóbbi hetekben, hónapokban számos új, fiatal, immár jogvégzett szakember csatlakozott a végrehajtói karhoz. A köztestület egyfajta munkáltatóikölcsön-konstrukció kidolgozásába kezdett, ezzel nyújtva majd segítséget azoknak a végrehajtóknak, akiket anyagi nehézségbe sodorhat az ügyszámcsökkenés – mondta Schadl György.

Jövés-menés egy fiók előtt. Sokaknak nem okoz gondot a törlesztés
Fotó: Bach Máté

A végrehajtók első embere beszélt arról is: könnyen megeshet, hogy idén már nem vagy csak csekély számú ingatlankiürítés lesz idehaza. A kilakoltatást jogszabály tiltja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet végéig, s ha a rendkívüli állapot eltart őszig, akkor már alig marad idő a november közepén kezdődő, rendes téli kilakoltatási stopig.

A végrehajtási folyamatok alakulása kapcsán érdemes felidézi, miképpen működik a gyakorlatban a szintén március óta élő hitelmoratórium. A pénzügyekért felelős államtitkár múlt heti közlése szerint a lakosság negyven és a vállalkozások harminc százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, ami Gion Gábor szerint azt mutatja, hogy most sokkal erősebb a családok és a gazdasági szereplők pénzügyi helyzete, mint 2008-ban volt. Úgy vélte: ezt támasztja alá az is, hogy a lakosság megtakarítási rátája az éves jövedelem 12 százaléka, ami a legmagasabb arány az unióban.

A hitelmoratórium

  • A fizetési moratórium vonatkozik minden hitelszerződésre, kölcsön­szerződésre és pénzügyi lízingszerződésre.
  • A hitelfelfüggesztés kiterjed a kamatra, a tőketörlesztésre és a hiteldíjra is.
  • A törlesztés szüneteltetése a hitelkártyákra és folyószámlahitelekre is érvényes, ám itt a magas kamatok miatt célszerű lehet folytatni a fizetést.
  • A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart.
  • Nem kötelező a moratórium: a lehetőség nem érinti az adós jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.
  • Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején.
  • Az újrainduló fizetés nem válhat a korábbinál nagyobb teherré.
  • Akinek a szerződése 2020-ban jár le, az is élhet a törlesztési moratóriummal, ekkor a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama 2020. december 31-ig meghosszabbodik.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.