Már most látják a kis cégek az alkalmazottak és a fizetés sorsát

A legtöbb kis- és középvállalkozás nem számol a fizetés csökkentésével vagy a munkaerő leépítésével.

Nagy Kristóf
2020. 08. 07. 18:29
Az nhp zárószakaszának célja, hogy a kisebb szereplők szélesebb köre férjen hozzá a kedvező hitelhez
Az nhp zárószakaszának célja, hogy a kisebb szereplők szélesebb köre férjen hozzá a kedvező hitelhez Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tervezi a fizetés csökkentését vagy az alkalmazottak elbocsátását a kis- és középvállalkozások többsége. A gazdaság újraindulásával ráadásul a kis cégek is egyre kedvezőbb jövőképet látnak az év további részére – derül ki a K&H kkv-k körében végzett júniusi felméréséből. A hazai kkv-k 44 százaléka arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet, harmaduk pedig még nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei évi bevételei. A pénzintézet áprilisban végzett felméréséből még az derült ki, hogy a megkérdezettek 44 százalékát érintik súlyosan a járvány következményei.

Marad a fizetés, elmarad a leépítés

A munkavállalók kilátásai a válság ellenére kedvezők, mivel

nincs a tervek között a fizetés csökkentése,

a kis- és középvállalkozások 45 százaléka pedig nem tervez semmilyen változtatást sem, amely a munkaerőt érintené. Nemcsak a munkabéreket, de a béren kívüli juttatásokat érintő változásokat sem terveznek az érintettek. Mindössze a megkérdezett kkv-k öt százaléka mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna.

A kkv-k különböző fejlesztéseket, intézkedéseket alkalmaztak a válság alatt, amelyek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel.

Félnek a kkv-k a második hullámtól

A K&H kutatásából az is kiderül, csak minden harmadik cég látja úgy, könnyebben, felkészültebben lenne képes kezelni a járvány újabb hullámát. A koronavírus rendkívül eltérően érintette az egyes szektorokat, ez a jövőben sem tűnne el. A turizmus a leginkább érintett, ugyanis 22 százalék számít arra, hogy a jelenleginél sokkal nehezebben kezelne egy ugyanilyen válságot vagy egyáltalán nem vészelné át. Ezzel szemben a kereskedelmi szektorban 8 százalék, az ipari cégek között 7 százalék, a mezőgazdaságban viszont csak a megkérdezettek 3,7 százaléka vélekedett így.

A fizetés nem csökken a kis cégeknél, de a második hullám sokaknál újabb leállással járhat
Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország

Nem szoktunk le a költekezésről

A boltok forgalma júniusban jelentősen nőtt, ami azt jelzi, hogy már tart a kilábalás a válságból és a legtöbb háztartást elkerülte a komolyabb megélhetési krízis. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, a családoknál lévő vásárlóerő tavasszal hamar kihúzta a kiskereskedelmet a válságból.

A bolti forgalom növekedése várakozáson felüli,

így az év végére visszaerősödhet a lakossági fogyasztás a korábbi szintekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.