időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Nem ütögetéssel állapítható meg a dinnye érettsége

Nagy Kristóf
2020.08.02. 16:44
Nem ütögetéssel állapítható meg a dinnye érettsége

Hagyomány a görögdinnye kiválasztásánál a vásárlói szakértelem, az ütögetés és az egyéb praktikák. Valóban nagy szakértelmet igényel az érett dinnye kiválasztása, ám a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, nem a kopogtatás a legalkalmasabb módszer.

Az érettséget elsősorban a dinnyetermesztők állapítják meg úgy, hogy az ültetvény több példányából mintát vesznek, amit megkóstolnak. Mivel a görögdinnyét biológiai érettségben fogyasztjuk, erre az állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből.

Ezek közé a jelek közé tartozik a dinnye kocsánya. Az érett görögdinnyének az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány száradni, barnulni kezd. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye tehát valószínűsíthetően még nem érte el a teljes érettséget. A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín is az érett állapotot jelzi.

Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett. Legtöbbször csak azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a technika inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy a betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson. Noha látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon – ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet –, nagy halomba rakva árulják a dinnyét.

Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék megnyomódhatnak, amitől romlásnak indulnak. Különösen igaz ez a vékonyabb héjú fajtákra. A rossz tárolás ráadásul nem kedvez a dinnye ízének sem. A Nébih azt javasolja, ne olyan helyen vegyünk dinnyét, ahol nagy kupacban, tűző napon tartják.

A hivatal külön kiemelte, hogy nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk féldinnyét, ahol az eladó kezet tud mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.