Garantálják a belföldi utazások színvonalát

Garantált biztonságérzetet ad a vendégeknek és biztosítja a színvonal fejlesztését a belföldi szálláshely- és élménykínálatban az a turizmustörvény módosításához benyújtott parlamenti javaslat, amely a fogyasztók és a szolgáltatók érdekében egységes szálláshely-minősítési rendszert vezet be 2022-től. Az egyes kategóriák kötelező, csillagos minősítése mellett az adatalapú ágazatirányítás is új szintre lép, mivel a vendéglátásban dolgozók és az attrakciók üzemeltetői is csatlakoznak a valós idejű, digitális turisztikai adatszolgáltatás bevált rendszeréhez – ismertette a részleteket lapunkkal Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

2021. 05. 14. 6:03
null
20200903 Szalafő A Vas megyei fürdővárosokban az idei a turizmus fekete éve. Képen: Lugosi Józsefné Szalafőn, a csörgőszeri vendégházban Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Fotó: Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos változások következhetnek a turizmus-vendéglátás ágazatban az Országgyűlésnek benyújtott új törvénymódosító javaslat szerint, amely három fő területet érint. A tervek szerint a vendégek érdekében bevezetik az egységes Nemzeti szálláshely-minősítési rendszert, amely

fogyasztóvédelmi szempontból garantált minőséget,

azonos, mindenki számára átlátható alapfeltételeket nyújt majd az egyes szállástípusok esetén – közölte a Magyar Nemzettel Könnyid László.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese vázolta: a Nemzeti szálláshely-minősítési rendszerhez valamennyi magyarországi szálláshely-szolgáltatónak csatlakoznia kell – az adatbázist a vendégforgalomról naponta digitális jelentéseket fogadó Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adja.

A legfontosabb, hogy az egyes szállástípusokra szabott, országosan egységesített feltételrendszer kötelező alkalmazása biztosítani fogja belföldön a vendég elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat és színvonalat – emelte ki.

A fogyasztókat szolgálja

Ismertette: az a fő cél, hogy a turizmus szereplői transzparens, objektív tájékoztatási és kritériumrendszer alapján

az ország minden szegletében megbízható szolgáltatásokat nyújtsanak,

vagyis a helyszínen ne érje meglepetés a fogyasztót. Gyakori eset ugyanis, hogy egyes szálláshelyek típustól függetlenül magasabb kategóriát tüntetnek fel az ajánlataikban, mint amit az egység valójában teljesít.

Tovább fejlődhet a vidék. A jövőben csillagokkal jelölik a falusi turizmus színvonalát Fotó: Szendi Péter Vas Népe

– Ez rontja a szakmai hitelességet, mert csalódást okoz, elbizonytalanítja az utazót, ráadásul túlárazást idézhet elő. Ezért fontos, hogy egységes, megbízható minőséget garantáljunk valamennyi szállástípusnál, amiatt is, hogy a belföldi turizmus erősödése az elkövetkező években folytatódjon a külföldi lehetőségekkel szemben.

A szintlépés fontos tényező lesz a nemzetközi kínálatban, ahol óriási versenyelőnyt hoz az egységesített, garantált szempontrendszer

– húzta alá Könnyid László, felidézve, hogy Szlovénia és Málta szintén a kötelező minősítést alkalmazza, ami meglátszik a bevételeiken.

Mint mondta, az NTAK bizonyított: kiváló alapot adott a szektor tisztulásához – ezt egészíti ki a jövő évtől az országos kategóriaminősítés, amely pedig a szolgáltatások tartalma, színvonala alapján jelent garanciát az elvárt szintre, miközben

átlátható módon lefedi a teljes területet a szobakiadóktól és a panzióktól a kempingeken át a szállodaláncokig.

Könnyid László szerint ösztönzi a versenyt az egységesített minősítőrendszer Forrás: Éberling András

– A szállodák, hotelek számára nem lesznek ismeretlenek az egységesített rendszer elvárásai, esetükben a 2012 óta nemzeti védjegyként is alkalmazott Hotelstars Union minősítő rendszert ültetjük át. A piac több mint a felét lefedő szállodaszövetség, továbbá a falusi turizmus, a kempingek, a magán-szállásadók és az ifjúsági szállások érdekképviseleti szervezetei egyetértenek abban, hogy

a kötelező minősítés kereteinek egyértelmű meghatározása előreviszi az ágazatot,

miközben közreműködik a piac fehéredésében, a színvonalas kínálat megerősödésében – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

2022: minőségi felkészülés

Arról is tájékoztatott, hogy a minősítéseket a helyszínen ellenőrző, szakemberekből delegált tanúsítótestület a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány irányításával működik majd, a szálláshelyek csillagbesorolását az egész országban ez a testület hagyja jóvá.

– Az első a vendégek biztonsága, akik az átállás után minden kategóriában biztosan tudhatják, hogy a szálláshelyen mire számíthatnak a pénzükért cserébe. Az egységes rendszerből kiindulva a fogyasztói panaszok kezelése is hatékonyabb lehet – mutatott rá az MTÜ vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy az első hivatalos minősítési folyamat mindenkinek ingyenes lesz.

– A rendszert fokozatosan vezetjük be:

2021 végéig a szállodák és a panziók regisztrálnak a minősítő eljárásra,

amiről az NTAK-on keresztül minden érintett értesítést fog kapni. Ezután,

a jövő év első felében megtörténik az ifjúsági és közösségi szálláshelyek, panziók, kempingek regisztrációja, 2022 végéig pedig a magán- és egyéb szálláshelyek jelentkeznek be

a rendszerbe – sorolta Könnyid László. – Mivel az utóbbi körben több mint harmincezer szereplő van,

a magánszállások, egyéb szálláshelyek minősítése 2023–2024-ben várható

– jegyezte meg.

Működési feltétel

Megtudtuk: az elvárt kategóriafeltételek követik a piac és az utazók ­igényeit, amelynek alapján háromévente felülvizsgálják a szolgáltatóhelyek által viselt csillagok megalapozottságát is, helyszíni ellenőrzéssel.

A szálláshelyek után a vendéglátóhelyek és az attrakciók is csatlakoznak a bevált nemzeti turisztikai adatbázishoz Fotó: Éberling András

– Ez egy egészséges versenyhelyzetet is teremt a különböző kategóriákban, mivel a szolgáltatók érdekeltek lesznek abban, hogy megfeleljenek a mai kor igényei szerinti adottságoknak, és a színvonalat szinten tartsák, de inkább javítsák, ennek érdekében innovatív termékfejlesztéseket hajtsanak végre – vélekedett a szakember.

Kiemelte azt is, hogy a jövőben

a jogszerű működés alapfeltételévé válik a csillagokat eredményező kategóriaminősítés,

aminek meglétét a jegyzők fogják ellenőrizni az egyes települések szálláshelyein.

Szavai szerint ezzel együtt nem kell attól tartani, hogy betarthatatlan rendszer lép életbe, sokkal inkább a szakmai edukációra, az együttműködésre helyezik a hangsúlyt. – Az ágazati fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai szálláshelyek folyamatosan európai színvonalú minőséget képviseljenek.

Minden esély megvan rá, hogy az érintettek nyertesei lehetnek az új rendszernek. Ehhez továbbra is minden támogatást megadunk

– húzta alá az ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Valós adatok, reális kép

– Az NTAK átláthatóvá tette a piacot és megalapozta a hatékony, adatalapú ágazati irányítást. A valós idejű, anonim módon érkező napi adatok – a forgalomról, a vendégek számáról, neméről, a küldő országokról – az ország látnivalóit, utazási célterületeit népszerűsítő marketingtevékenységben óriási előrelépést jelentenek. Reális kép alapján tudunk döntéseket hozni az egyes desztinációk népszerűsítése vagy adott esetben a szezonalitás kiküszöbölése, a kereslet terelése, fejlesztése érdekében – vázolta.

A törvényalkotóknak az is a célja, hogy a belföldi turizmus vonzóbb legyen a külföldi utazási lehetőségeknél Fotó: Bach Máté

Könnyid László hangsúlyozta: a turizmustörvény módosításának másik jelentős iránya, hogy

az NTAK-hoz tartozó szállásszektor mellett a vendéglátóhelyek és a különféle attrakciók is csatlakoznak az adatszolgáltató rendszerhez

– utóbbiak az állatkertektől a múzeumokig, strandokig, a fürdőktől a hajójáratokig, kalandparkokig a jellegzetes turisztikai élménypontokat jelentik.

– Szintet lép a digitalizált, nemzeti turisztikai adatbázis: a szálláshelyek mellett ez a két másik nagy terület alkotja az ágazatot, ezért

az adatvezérelt turizmusirányítás úgy nyerhet átfogó és hiteles képet, ha az étkezőhelyekről és az attrakciók helyszíneiről is pontos, naprakész információk érkeznek

– fogalmazott.

Mint jelezte, az NTAK-regisztráció idén novemberben indul, az éles adatszolgáltatás a technikai felkészülés, tesztelés után 2022. július elsejétől válik kötelezővé. A vendéglátóüzletekben a már évek óta meglévő on­line pénztárgép-rendszert fogja kiegészíteni egy olyan szoftver, ami beköti az egységeket az NTAK-ba, ennek lesz ingyenes verziója is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.