Kriptodevizák: korrekció vagy trendforduló?

A tavaly kezdődött, egyre gyorsabb emelkedés után márciusban tetőzött a bitcoin árfolyama, majd röviddel ezután más kriptodevizáké is. Május folyamán estek az árak, nem is keveset: sok esetben a csúcshoz képest feleződés történt.

Fellegi Tamás Péter
2021. 05. 31. 6:59
Bitcoin
ANTALYA, TURKEY - MAY 13: In this photo golden Bitcoin cryptocurrency are seen in Antalya, Turkey on May 13, 2021. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: MUSTAFA CIFTCI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bitcoin és más kriptodevizák esetében lezajlott májusi zuhanás nem példa nélküli: 2018 elején zajlott hasonló folyamat.

Akkor ez jó időre a korábbi emelkedő trend végét jelentette, az árak töredékükre estek,

és egészen tavalyig – egyes esetekben az idei év elejéig – ott is maradtak. Jött azonban az újabb gyors szárnyalás, ami nagyjából egy hónapja véget ért, azóta újra esnek az árak. Kérdés, hogy most csak a gyors emelkedés korrekciójáról van-e szó vagy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mélybe zuhannak az árak, és ismét hosszabb ideig ott is maradnak.

Az első nagy emelkedés 2017-ben zajlott a kriptodevizáknál, melyekből akkor összesen néhány száz létezett, de lényegében csak néhány volt, amely ismertebbé vált, mindenekelőtt a bitcoin, amelyet – 2008-ban – elsőként hoztak létre. Már 2017 előtt is jelentősen nőtt az értéke, mivel nulláról indult, és pár év alatt ezer dollárig nőtt, ami aztán sokáig a csúcsot is jelentette. 2017-ben ezt áttörte, és gyorsulva felszaladt húszezer dollárig, majd 2018-ban visszazuhant, ára egy év alatt háromezer dollárig csökkent.

A többi ilyen eszköz – mindenekelőtt az akkor ismertebb ethereum és ripple – hasonló utat járt be, bár gyorsabban emelkedtek és estek. Ezt követően gyakorlatilag a jelentéktelenségbe süllyedtek, a bitcoin piaca azonban viszonylag aktív maradt, és ki is alakult egy kereskedési sáv öt- és tízezer dollár között. A múlt év végén ebből a sávból kitört az árfolyam felfelé, viszonylag hamar elérte a korábbi, húszezer dolláros csúcsot, majd tovább hasított, amíg áprilisban 65 ezer dolláron tetőzött. Kisebb késéssel követni kezdte a többi kriptodeviza is; a piac szinte felrobbant. Május elején azonban lefordultak az árak, és az eső trend egész hónapban kitartott. Sok kriptodeviza, köztük a bitcoin ára is megfeleződött, miközben most már sokkal több ilyen termékről beszélhetünk, mint három éve:

immár több mint tízezerféle kriptodeviza van a piacon.

A piac további lehetséges alakulásához más befektetési termékekhez hasonlóan célszerű a fundamentumokat és a piac technikai állapotát megvizsgálni. A helyzetet nehezíti, hogy fundamentumokról itt nem beszélhetünk: a legtöbb kriptodevizának nincs mögöttes értéke, szemben a részvényekkel, kötvényekkel vagy árupiaci termékekkel. Így csak a technikai állapotukat tudjuk megvizsgálni, vagyis azt, hogy az eddigi árfolyam-alakulás alapján milyen várható forgatókönyvek lehetségesek.

Célszerű a legismertebb, legnépszerűbb és a teljes sorozatot tekintve leg­értékesebb kriptodevizát, a bitcoint megvizsgálni. Mint említettük, húszezer dolláros árnál lépte át három évvel korábbi örökös csúcsát néhány hónapja, a technikai elemzés szabályai szerint ez egy igen fontos érték. Amíg az árfolyam ennél magasabb, addig úgynevezett támasznak tekinthető, ez erős alsó korlátot jelenthet. Amíg az ár fölötte van, a kitörés érvényes, még akkor is, ha a közben elért csúcsról nagyot esett vissza az árfolyam.

Az emelkedő trend csak akkor törne meg, ha az ár húszezer dollár alá esne,

de nem csak egy-két napra, hanem huzamosabb ideig ott is maradna, akkor viszont már nincs érdemi támasz, az árfolyam összeomlásáról beszélhetünk.

A második legnagyobb kriptodeviza, az ethereum esetében ugyanezt érdemes figyelni: három éve 1400 dollár körül volt a csúcs, most a kitörés utáni eufóriában négyezerig szaladt fel, de májusban kétezer dollárig is visszaesett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.