Nőnek a készletek a csipgyártóknál

Az autógyártásban még komoly gondokat okoz a csiphiány, ugyanakkor a félvezetőgyártóknál már máshogy látják a helyzetet: félnek a túlkínálati piactól, ami a jelenlegi fokozott kereslet kielégítése után következhet.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 24. 7:15
null
CHINA-ENTERTAINMENT-LEISURE-CHINAJOY Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az autógyárak sorra függesztik fel a termelést a hiány miatt, a kilenc legnagyobb félvezetőgyártónál június végén csaknem 65 milliárd dollár értékű, 

rekordnagyságú készlet halmozódott fel, aminek jelentős hányada a gyártáshoz szükséges nyersanyag. 

Ez lehetővé teszi, hogy a gyártók növeljék a termelést, pótolva a járvány elején bekövetkezett leállások miatti kiesést, ami hiányhoz vezetett.

A Financial Timest is birtokló Nikkei médiacég szerint a legnagyobb gyártó, a Taiwan Semiconductor az első fél évben optimalizálta a gyártósorait, így az autóiparban felhasznált termékekből harminc százalékkal meg tudta növelni termelési kapacitását egy év alatt. Hasonló a helyzet a többi nagynál is (többek között Samsung, Infineon, Micron, Intel), a cégek összes eladása 7,8 százalékkal nőtt a második negyedévben, elérve az elmúlt másfél év legmagasabb szintjét.

Termelési oldalról így tulajdonképpen nincsenek már problémák, a hiányt a korábbi kiesések okozzák, ráadásul több autógyár szakít azzal a gyakorlattal, hogy a folyamatosan beérkező alkatrészeket használják fel a gyártásban, inkább készleteket halmoznak fel, és csak akkor indítják meg a folyamatos termelést, ha elértek egy bizonyos tartalékot. A felhalmozás persze többletkeresletet jelent a szokásos ügymenethez képest, így a gyártóknak ezt is biztosítaniuk kell tovább növekedő termeléssel, egészen az egyensúly helyreállásáig.

A csipgyártók már attól tartanak, hogy ha ezt a megemelkedett keresletet kielégítik, és minden lemaradást bepótolnak, akkor ott állnak majd a megnövelt készletekkel és gyártókapacitással, miközben a kereslet visszaáll a járvány előtti szintre. Kezdetben éppen eme félelem miatt vonakodtak növelni a kapacitásaikat. A számítógépeknél és okostelefonoknál felhasznált memóriacsipek esetében a folyamat már meg is mutatkozik, mert már most minden igényt fedezni tudnak. Jelenleg úgy számolnak, hogy jövő év első félévében ezekből a termékekből már túlkínálat lesz, ami áreséshez fog vezetni. A JP Morgan már le is minősítette a félvezetőgyártó szektor részvényeit, mondván, 

vége az aranykornak, amikor bármennyi terméket el lehet adni magas áron a hiányhelyzetnek miatt.

A Samsung és a Micron árfolyama már esett is augusztusban, miközben a tőzsdeindexek szinte nap mint nap csúcsot döntenek. A legnagyobb gyártók nyeresége a második negyedévben hatvan százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és jelentős beruházásokba fogtak a termelés növelése érdekében, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy az iparág ciklikus: a fellendülés időszakában létrehozott kapacitással nem tudnak mit kezdeni, amikor visszaesik a kereslet, és ilyenkor sokszor veszteséges negyedéveket is el kell könyvelniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.