Rizikós lett a fix árazás

Hozzávetőleg egy évtizede nem volt a jelenlegihez hasonló jegybanki kamatemelési hullám Magyarországon. A tartósan mozdulatlan irányadó ráta változása most eltérően érintheti a lakossági piac egyes szereplőit, a családokat. Vannak, akiknek kedvező, míg másoknak kedvezőtlen a monetáris szigorítás.

Horváth Éva
2021. 08. 05. 21:01
null
20210421 budapest takarek bank illusztracio havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa július végére már 1,2 százalékra húzta fel az alapkamatot, a tendencia – a jegybanki vezetők gyorstájékoztatója alapján – várhatóan augusztusban­ is folytatódik. Bár a monetáris testület részéről ebben a ciklusban eddig még csak kétszer született kamatemelési döntés, ha ez így folytatódik, már néhány hónap elteltével is látványos változásokra lehet számítani a Bank360.hu összeállítása szerint.

Szinte biztos, hogy nem kedvez az alapkamat folyamatos emelkedése azoknak a lakossági banki ügyfeleknek, akiknek változó kamatozású lakáshitelük van. Mint ismert, ezekben az esetekben még a hitel felvételekor meg lehetett választani, hogy az induló kamat hány évig maradjon változatlan – emlékeztet a szakportál. Az ügyfél dönthetett éven belül változó vagy akár 5–10 évig állandó kamatok mellett is. Azért fontos hosszabb időre fixálni a hitelre fizetett kamatot, mert a változó árazást az igénylő nem tudja befolyásolni. Helyette egy külső tényező, mint ahogy most is várható, az MNB határozza majd meg a bankokon keresztül a törlesztőrészletek kamatát – figyelmeztet a Bank360.hu szakértője.

Azért fontos hosszabb időre fixálni a banki hitelre fizetett kamatot, mert a változó árazást az igénylő ügyfél nem tudja befolyásolni.

Augusztusban így tehát ismét emelkedhet a kamatfordulóhoz érkező változó kamatozású hitelt fizetők törlesztőrészlete, hiszen az ezt befolyásoló BUBOR – vagyis a budapesti bankközi forinthitel-kamatláb – a második kamatemelés után ismét megugrott. Ez a folyamat később pedig főként a hosszabb futamidejű, nagyobb hátralévő tartozás mellett fizetett lakáshitelek esetén lehet jelentős teher – mutat rá a szakportál. Hozzátették, hogy

a későbbi biztonságos törlesztés megőrzése érdekében még most sem késő fixre cserélni a változó kamatozású konstrukciókat. Annál is inkább, mert a szóban forgó lakáshitelek jelzáloghitelek, vagyis ha az adós nem tudja fizetni a megnövekedett törlesztőt, saját ingatlantulajdona kerülhet veszélybe.

Nem hoz kedvező változást az irányadó ráta fokozatos emelése a hitelfelvételre, ez esetben főként a személyi hitelek felvételére készülők számára sem. Amikor ugyanis az MNB megemeli az alapkamatot, egyúttal a bankok számára is megdrágítja a pénzhez jutást, amelyek aztán még a saját kamatrésükkel is megfejelik az igényelhető kölcsönöket.

A folyamatos jegybanki alapkamat-emelésnek azonban van egy kedvező hozadéka is a lakossági ügyfelek számára: egyre jövedelmezőbbé válhat a bankban tartott pénz, főleg ha közben az infláció alakulása is lehetővé teszi a reál­kamat növekedését. Eddig ugyanis a megtakarítók nehéz helyzetben voltak, mert a hosszabb futamidejű pénzlekötést igénylő konstrukciókon kívül szinte sehol nem remélhettek érdemi hozamot a befektetett forintjaikért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.