Zuhanásban az olaj ára, megjelentek az eladók

Néhány héttel azután, hogy többéves csúcsot ért el az olajár, heves árcsökkenés alakult ki a piacon. Mint már korábban többször, a magas ár ismét előcsalogathatja az amerikai palaolaj-kitermelőket.

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 20. 16:07
null
Cabimas, 2019. december 13. A 2019. november 28-i képen olajpumpán mászik egy venezuelai fiatal a kőolajjal szennyezett Maracaibo-tó partján, Cabimas nagyvárosnál. A közel 13 ezer négyzetkilométer területű sóstó élővilága megsínyli a Zulia szövetségi államban egy évszázada tartó, súlyos környezetszennyezéssel járó olajkitermelést. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez Fotó: Miguel Gutiérrez Forrás: MTI/EPA/EFE/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőségesen mozgott az olajár az utóbbi két évben, leginkább a koronavírus-járvány hatására, azonban úgy tűnik, a piacon kezd helyreállni az egyensúly. Míg a járvány elején a kereslet soha nem látott csökkenése miatt összeomlott az olajár, idén a másik szélsőség jelentkezett: a helyreálló világgazdaság által növekvő keresletet nem siettek a korábban termelésüket erősen visszafogó exportőr országok kielégíteni. Hosszú távon azonban több az olaj, mint a felhasználó, már csak 

klímavédelmi okok és az elektromos autózás várható elterjedése miatt is.

Az olajár a múlt évtized első évei elején tartósan magasan, 100 dollár fölött alakult, főleg az erős kínai gazdasági növekedés okozta kereslet hatására. A magas ár azonban fejlesztésre ösztönözte az amerikai palaolaj-kitermelőket, aminek eredményeként egyre nagyobb mennyiséget dobtak piacra, ezzel le is törték 2014-ben az árat. Ezt követően stabilizálódott az ár 60-70 dollár körül, de a kitermelés egyre nagyobb hányadát adta az Egyesült Államok.

A tavaly berobbanó járvány következtében a kereslet harmada hirtelen eltűnt a piacról, az ár teljesen összeomlott. Az OPEC és Oroszország kénytelen volt erősen visszafogni termelését, a palaolaj kitermelése pedig nem érte meg alacsony áron, így 30-40 dollár körül átmeneti egyensúly állt be. A felhasználás azonban a múlt év végétől növekedni kezdett, miután a járvány egyre kevésbé fogta vissza az ipart és a közlekedést, ugyanakkor a kitermelők nem növelték a kínálatot, így áremelkedés kezdődött, ami augusztus elejéig tartott, ekkor az ár megközelítette a 80 dollárt.

Az OPEC és Oroszország megnövelte a kitermelést, ami önmagában még nem volt olyan nagy tétel, de amikor Joe Biden amerikai elnök az inflációra és a magas benzinárra panaszkodott, gyakorlatilag zöld jelzést kaptak az amerikai kitermelők: rövid távon a magas ár a nagyobb baj, klímavédelmi okból ráér később visszafogni a kitermelést, amikor az elektromos autózás felgyorsuló terjedése miatt egyrészt eleve csökkenni fog a kereslet, másrészt egyre kevésbé lesz jelentősége a benzinárnak. A magas ár és a hosszabb távú túlkínálat más kitermelőket is stratégiájuk átgondolására késztethetett, exportjuk növelésébe kezdhettek, ami most az árban is mutatkozik. 

Az augusztus eleji csúcshoz képest több mint 15 százalékkal esett vissza az olajár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.