időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Cselekvési terv az akkumulátor-iparág fejlesztésére

Magyar Nemzet
2021.09.30. 14:15 2021.09.30. 15:05
Cselekvési terv az akkumulátor-iparág fejlesztésére

Az akkumulátor-iparág fejlesztésére a kormány cselekvési tervet dolgozott ki, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2050-re elérje a klímasemlegességi célját – jelentette be Kaderják Péter, az innovációs és technológiai miniszter főtanácsadója a Magyar akkumulátor nap elnevezésű nemzetközi konferencia megnyitóján csütörtökön Budapesten. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar akkumulátor-iparág gyorsan növekszik, a hazai ipar egyik kitörési pontját jelenti.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az eseményen kijelentette, hogy a minisztérium üdvözli a Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulását, a szervezet „számíthat a magyar kormányzat együttműködésére és segítségére”.

A minisztérium elsődleges célja az, hogy a Magyarországon gyártott termékek mellett egyre meghatározóbbá váljanak az itt fejlesztett és gyártott termékek

– hangsúlyozta Steiner Attila. Az államtitkár beszélt arról is, hogy óriási kihívás a zöldátmenet megvalósítása a gazdaságban, ugyanakkor a folyamat új munkahelyeket hoz létre és hozzáadott értéket teremt, összességében profitábilis a gazdaságnak. Az átalakulás sikeres lebonyolításában kulcsszerepet játszik az akkumulátor-iparág, amelynek fejlesztése – az új cselekvési terv, illetve a szakmai szervezet megalakulásával – az európai szövetséggel együttműködésben valósul meg – húzta alá.

A konferencián a szakpolitikai döntéshozók és ipari partnerek, illetve tudományos intézetek képviselői plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében vitatták meg a cselekvési terv lehetőségeit: a szabályozást, az innovációt, a beszállítói pozíciókat, a járműgyártási átálláshoz kapcsolódó kérdéseket – derül ki a minisztérium sajtóanyagából. Ebben arra is kitérnek, hogy Európában Magyarországnak van a második legnagyobb akkumulátorgyártó-kapacitása Németország után.

Borítókép: MTI/Bugány János

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.