Dél-koreai céggel épít akkugyárat a Roszatom

Az üzem 2026-ban kezdi meg a termelést, évente mintegy három GWh energiatároló kapacitás előállításával.

Magyar Nemzet
2021. 09. 18. 10:45
null
Jászberény, 2014. október 10. Dolgozók a Jász-Plasztik Kft. akkumulátorgyártó üzemében Jászberényben 2014. október 10-én, az üzemavató napján. A magyar tulajdonú vállalkozás 10,3 milliárd forintból megépült üzeme mintegy 350 embernek ad majd munkát, így a cég dolgozóinak létszáma hamarosan eléri a 2800-at. MTI Fotó: Bugány János Fotó: Bugány János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lítiumion-cellákat és energiatároló rendszereket gyártó üzem megépítéséről állapodott meg a Kalinyingrádi térség kormányzatával a TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalathoz tartozó Renera cég, a Roszatom energiatároló berendezések üzletágának ágazati integrátora. Az új gyár a Kalinyingrádi exklávé keleti részén, a Balti Atomerőmű telephelyén épül fel – tájékoztatta lapunkat a Roszatom.

Az Enertech International Inc. dél-koreai lítiumion-akkumulátorgyártó lesz a Renera technológiai partnere. A lítiumion-cellákat és -akkumulátorokat gyártó orosz nagyüzem 2026-ban kezdi meg a termelést, évente mintegy három GWh energiatároló kapacitás előállításával.

– Az akkumulátorok előállítására szolgáló nagyüzem felépítése fontos mérföldkő az új, nem nukleáris üzleti tevékenységek fejlesztését célzó stratégiánkban, amely hozzájárul az orosz kormány elektromos közlekedési fejlesztési koncepciójának 2030-ra kitűzött megvalósításához is.

Az üzemben előállított lítiumion-akkumulátorokat főleg az oroszországi autógyártók fogják használni, ezért a vállalat jelentős mértékben hozzájárul az import helyettesítését célzó állami politika megvalósításához

 – jelentette ki Natalja Nyikipelova, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat elnöke a megállapodás aláírása alkalmából.

– Az orosz piacról érkező jelzések arra utalnak, hogy az egy évvel ezelőtt betervezett termelési volumen kevés lesz az igények kielégítéséhez. Az elektromos közlekedés fejlesztésére vonatkozó tervek teljesítése érdekében fontolóra vesszük, hogy akár 12 GWh-ra növeljük az üzem termelési kapacitását – számolt be Emin Aszkerov, a ­Renera vezérigazgatója.

Az energiatárolási üzletág a Roszatom új üzletágakat összefogó portfóliójában olyan terület, amely lehetővé teszi csúcstechnológiájú termékek létrehozását az energiaátmenet koncepciójával összhangban, amelyekre nagy a kereslet a technológiai átmenet során. Az orosz gyártmányú lí­tiumion-akkumulátorokat különösen elektromos járművekben, elektromos hálózatokban, szünetmentes tápegységrendszerekben és hálózati kiegyenlítő rendszerekben használják majd.

Borítókép: Akkumulátorgyárat adtak át Jászberényben (illusztráció). Fotó: MTI/Bugány János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.