Varga Mihály: A V4-ek gazdasági ereje egyre meghatározóbb Európában

A V4-csoport 2021 júliusa óta tartó magyar elnöksége alatt most először találkozott egymással a négy ország pénzügyminisztere.

Magyar Nemzet
2021. 09. 30. 15:30
null
20200618 Budapest Majdnem 1400 milliárd forintot költött az állam a válság hatásai­nak közvetlen kezelésére. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: gazdaságvédelmi operatív törzs néven új testület alakul, ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országok a jelenleginél nagyobb szerepvállalást várnak az Európai Uniótól a külső határok megerősítésében az illegális bevándorlás újabb hullámának idején – jelentette ki Varga Mihály a V4 pénzügyminiszteri csúcsot követő sajtótájékoztatón. A magyar tárcavezető kiemelte: a V4-csoport gazdasági ereje egyre meghatározóbb Európában, ezért az európai gazdaság újraindítása nem lehet sikeres a térség országainak erősödő teljesítménye nélkül.

A V4-csoport 2021 júliusa óta tartó magyar elnöksége alatt most először találkozott egymással a négy ország pénzügyminisztere. A sajtótájékoztatót megelőzően közös nyilatkozatot írt alá Varga Mihály, Alena Schillerová cseh, Igor Matovič szlovák, valamint Tadeusz Kościński lengyel tárcavezető. 

Házigazdaként a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a „Recharging Europe” mottóval elindított magyar elnökség központi témái a gazdaság újraindítása, a biztonság, valamint azon törekvés, hogy a V4-csoportnak határozott hangja legyen az Európa jövőjéről zajló vitában. Mint fogalmazott: a négy visegrádi ország együttes kereskedelme Németországgal kétszerese a német–francia kereskedelemnek, és háromszor nagyobb, mint a német–olasz kereskedelem. A V4-ek gazdasága a járvány előtt gyorsabb növekedést produkált, és a válság során is jobban teljesített az uniós átlagnál – tette hozzá.

Az aláírt nyilatkozatban több fontos együttműködési pontot is rögzítettek. Ilyen többek között a V4-es gazdaságok újraindítása és az ehhez szükséges támogató költségvetési politika, az adócsalás elleni küzdelemben való együttműködés, valamint a családok támogatása. Varga Mihály a sajtótájékoztatón kiemelte: a népesedési kihívásokat nem bevándorlással, hanem a gyermeket nevelő családok támogatásával kívánjuk leküzdeni. Mint mondta: a visegrádi országok továbbra is együttműködnek a külső határaik védelmében és az illegális migráció elleni küzdelemben. 

A magyar tárcavezető leszögezte: Magyarország 2015 óta 590 milliárd forintot fordított az unió schengeni határát védő, 175 kilométeres kerítés megépítésére és a határvédelemre. Az Európai Unió a költségek alig több mint egy százalékát finanszírozta. Varga Mihály aláhúzta: a visegrádi négyek szorgalmazzák, hogy az Európai Unió a jelenleginél nagyobb mértékben járuljon hozzá a határvédelem terheihez. A magyar tárcavezető kiemelte: bízik abban, hogy a visegrádi országok növekvő gazdasági erejével párhuzamosan a V4-ek hangja is egyre erősebb lesz az unió vitatereiben.

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.