A Coca-Cola óta nincs megállás

Sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatok elmúlt tíz évét az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) VII. Business Meets Government Summit elnevezésű, budapesti üzleti konferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 10. 21. 20:30
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. október 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) VII. Business Meets Government Summit elnevezésű üzleti konferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2021. október 21-én. MTI/KKM Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektetői csoport Magyarországon: 1700 amerikai székhelyű vállalat 106 ezer magyar munkavállalót alkalmaz. A hazánkba irányuló külföldi működőtőke (FDI) tíz százalékát amerikai befektetők hozták – jelentette ki Szijjártó Péter. A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: a magyar kormány 88 amerikai vállalattal kötött befektetési együttműködési megállapodást 2015 óta, amelynek eredményeképpen 1,4 milliárd dollár befektetés érkezett az Egyesült Államokból. A Coca-Cola Company volt az első amerikai vállalat, amelyik stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, azóta már összesen 14 amerikai cég írt alá hasonló egyezményt, amelyek 15 400 munkahelyet érintettek.

Szijjártó Péter rámutatott: 2010 és 2020 között 68 százalékkal növekedett a magyar-amerikai kereskedelem volumene, ennek alapján sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai üzleti és gazdasági együttműködést. Az Egyesült Államokba irányuló magyar export 2020-ban elérte a 3,6 milliárd dollárt, amely 86 százalékos növekedés 2010-hez képest. Idén várhatóan még jobb lesz a helyzet: sosem volt még magasabb az Amerikába irányuló magyar export, mint 2021 első hét hónapjában. Az Egyesült Államok jelenleg a második legnagyobb exportpiac és a második legfontosabb kereskedelmi partner az Európai Unión (EU) kívül.

Az AmCham 2021 és 2025 közötti időszakra szóló stratégiai munkaterve négy nagy területre összpontosít: digitalizáció, innováció, termelékenység, fenntarthatóság – sorolta előadásában a külgazdasági és külügyminiszter. Mivel ezek nagyrészt megegyeznek a magyar kormány céljaival, ezek képezhetik majd a jövőbeli együttműködés alapjait is. 

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésre utalva a tárcavezető felidézte, hogy az elmúlt másfél év nagyon nehéz volt minden ország, így Magyarország számára is. Annál inkább figyelemre méltó, hogy ennek ellenére 1435 vállalat hajtott végre befektetést nálunk, és vállalta, hogy nem szüntet meg munkahelyeket. Tavaly 1700 milliárd forint befektetés érkezett ide, amellyel 270 ezer munkahelyet mentettek meg. Szijjártó Péter külön megköszönte annak a 22 amerikai vállalatnak a munkáját, amelyek 14 ezer munkahely megmentését vállalták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.