időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo
Európában a harmadik leggyorsabb a növekedésünk

Magyarország beléphet a legfejlettebbek elitklubjába

Magyar Nemzet
2021.10.14. 17:26 2021.10.15. 08:51
Magyarország beléphet a legfejlettebbek elitklubjába

Hamarosan a legfejlettebb országok közé sorolhatja hazánkat a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A nemzetközi szervezet 195 gazdaságot tart nyilván, és csak 39-et tart „fejlettnek” – idézte a Hír TV híradójában a Financial Times cikkét. Mint elhangzott: a második világháború vége óta mindössze 18 ország került ebbe az osztályba. A fejlett kifejezés magában foglalja az intézmények minőségét és más szubjektív tényezőket is. Az idesorolt országok egy főre jutó jövedelme meghaladja a 17 ezer dollárt, Magyarországon ez a szint 16 ezer dollár közelében van.

A Hír TV-nek nyilatkozó Regős Gábor úgy ítéli meg, mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy ilyen lépéssel hazánk egy másik, elitebb országcsoportba kerülhet. 

Ez egy régiós sikersztori, ahogyan az előző években is az volt Szlovákia, Csehország vagy akár a balti államok esetében.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint a gazdasági mutatószámok önmagukért beszélnek, ám a szubjektív kritériumok nem ennyire egyértelműek, azok majd fokozatosan derülnek ki.

Hazánk megítélésében ez komoly előrelépés, és azt az üzenetet hordozza, hogy a magyar gazdaság elérte a járvány előtti állapotot és figyelemre méltóan fejlődik. Ezt igazolja az IMF legfrissebb, World Economic Outlook kiadványa is, amely szerint a magyar bruttó hazai termék az idén várhatóan 7,6 százalékkal növekszik. Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán tette közzé, hogy az IMF szerint Magyarországon lehet a harmadik legmagasabb gazdasági növekedés az Európai Unióban, jóval megelőzve az uniós 5,1 százalékot átlagot. A magyar 7,6 százaléknál nagyobb növekedést az EU-ban csupán Írország és Észtország ér el idén. Az ír gazdaság esetében 13 százalékos, a balti államéban 8,5 százalékos növekedéssel számol a valutaalap.

Régiós összehasonlításban is kiemelkedőnek számít a magyar gazdaságra vonatkozó prognózis: az IMF szerint Szlovákia gazdasága 4,4, Csehországé 3,8, Lengyelországé 5,1 százalékkal bővülhet ebben az évben. A világgazdaság egészére vonatkozóan viszont – a nyár eleji jelentéshez képest – minimálisan kisebb, 5,9 százalékos növekedést vár a nemzetközi szervezet.

(Borítókép: Havran Zoltán)