Példa nélküli adókedvezmények

Jelentős összegek maradnak az emberek zsebében a folyamatos adócsökkentéseknek és a kedvezmények szélesedésének köszönhetően. A baloldali kormányzás idején a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is elsöpörték a megszorítások.

2021. 10. 11. 7:07
Nemes József; Nemes-Bogdándy Éva; Nemes Olívia; Nemes Olivér
Debrecen, 2018. augusztus 12. A két szülő, Nemes József és Nemes-Bogdándy Éva, valamint gyermekeik, Olívia és Olivér az egyterű nappaliban. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken, a város egyik zöldövezetében készült el. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül széles körben segíti a családokat és a vállalkozásokat a 2010 óta kiépült magyarországi adórendszer. Így például amíg 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, addig ma az egykulcsossá vált rendszer 15 százalékos elvonást tartalmaz, amely az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban. A társasági adó 2009-ben húsz százalék volt, most kilenc százalék. Ez hatalmas előnyt biztosít Magyarországnak a befektetőkért folyó küzdelemben. A munkáltatói adóteher 2009-ben 33,5 százalékos elvonást jelentett, ez a szám az elmúlt évek folyamatos csökkenése után jövőre 15 százalék lesz. A családi adókedvezmények fontos szerepet játszanak a kormány politikájában. Ezek a lehetőségek egyszerre ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a gazdasági növekedést. Jelenleg egymillió család részesül ilyen segítségben. 

Sőt az unióban példa nélküli az első házasoknak járó adókedvezmény, amellyel 2020-ban 105 ezer érintett összesen 4,2 milliárd forintot spórolhatott meg. A négygyermekes édesanyáknak egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ahogy 2022 januárjától mentesülnek a teher alól a 25 év alatti munkavállalók is.

Az otthonteremtést is támogatja az adórendszer. Az idén január 1-jétől 2022. december 31-ig (átmeneti rendelkezésekkel 2026. december 31-ig) 27 százalékról öt százalékra csökkent az újonnan vásárolt vagy építtetett lakások áfája. Ezzel is segíti az állam, hogy a családok hozzájussanak egy 150 négyzetméter alatti lakáshoz és háromszáz négyzetméter alatti családi házhoz. Ennek a kedvezménynek az a feltétele, hogy az építési engedély legkésőbb 2022. december 31-re megszülessen vagy az építést legkésőbb ekkorra bejelentsék. Szintén ettől az évtől él az a lehetőség, hogy ha a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő család az új otthon megvásárlásához (építtetéséhez) csokot igényel, akkor az állam teljesen elengedi az áfa megfizetését. Továbbá azok a családok, amelyek új vagy használt lakóingatlanuk megvásárlásához csokot vettek igénybe, teljes egészében mentesülnek a négyszázalékos illeték megfizetése alól, az ingatlan vételárától függetlenül. A baloldal korábban megszüntette a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is. 

Ezzel szemben az adócsökkentések csak az idén mintegy hatszázmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Jövőre pedig az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárd forinttal marad több az érintetteknél. Sőt, 2022 elején a családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Készül a NAV az szja-visszatérítésre
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készül a jövő évi adó-visszatérítésre. Mint ismeretes, a gazdaság ebben az évben elérte a kormány által kitűzött teljesítményt, ezért – a korábbi ígéretnek megfelelően – az állam visszautalja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó jogszabály szerint visszajáró részét. A Mediaworks Hírcentruma interjút készített Vágujhelyi Ferenc államtitkárral, a NAV vezetőjével, aki elmondta, a hatóság már javában dolgozik azon, hogy február 15-ig mindez rendben megtörténjen. – A feladat annyiban nem ismeretlen, hogy a NAV – a jogszabályi keretek között – rendszeresen utal különféle összegeket a cégeknek és a magánszemélyeknek. 
Az szja-visszatérítés persze tartogat némi kihívást, ami részben a személyi jövedelemadózás sajátosságaiból, részben pedig abból adódik, hogy majdnem kétmillió magánszemélynek nagyjából egy időben kell visszajuttatnunk a befizetett szja-t. Fennakadás azonban nem lesz – mondta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.