időjárás 17°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo
Szinte nincs még egy olyan ország, ahol akkora segítséget kapnak a családok, mint hazánkban

Példa nélküli adókedvezmények

Kiss Gergely
2021.10.11. 07:07
Példa nélküli adókedvezmények

Jelentős összegek maradnak az emberek zsebében a folyamatos adócsökkentéseknek és a kedvezmények szélesedésének köszönhetően. A baloldali kormányzás idején a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is elsöpörték a megszorítások.

Rendkívül széles körben segíti a családokat és a vállalkozásokat a 2010 óta kiépült magyarországi adórendszer. Így például amíg 2009-ben a személyi jövedelemadó felső kulcsa 36 százalék volt, addig ma az egykulcsossá vált rendszer 15 százalékos elvonást tartalmaz, amely az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban. A társasági adó 2009-ben húsz százalék volt, most kilenc százalék. Ez hatalmas előnyt biztosít Magyarországnak a befektetőkért folyó küzdelemben. A munkáltatói adóteher 2009-ben 33,5 százalékos elvonást jelentett, ez a szám az elmúlt évek folyamatos csökkenése után jövőre 15 százalék lesz. A családi adókedvezmények fontos szerepet játszanak a kormány politikájában. Ezek a lehetőségek egyszerre ösztönzik a gyermekvállalást és segítik a gazdasági növekedést. Jelenleg egymillió család részesül ilyen segítségben. 

Sőt az unióban példa nélküli az első házasoknak járó adókedvezmény, amellyel 2020-ban 105 ezer érintett összesen 4,2 milliárd forintot spórolhatott meg. A négygyermekes édesanyáknak egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ahogy 2022 januárjától mentesülnek a teher alól a 25 év alatti munkavállalók is.

Az otthonteremtést is támogatja az adórendszer. Az idén január 1-jétől 2022. december 31-ig (átmeneti rendelkezésekkel 2026. december 31-ig) 27 százalékról öt százalékra csökkent az újonnan vásárolt vagy építtetett lakások áfája. Ezzel is segíti az állam, hogy a családok hozzájussanak egy 150 négyzetméter alatti lakáshoz és háromszáz négyzetméter alatti családi házhoz. Ennek a kedvezménynek az a feltétele, hogy az építési engedély legkésőbb 2022. december 31-re megszülessen vagy az építést legkésőbb ekkorra bejelentsék. Szintén ettől az évtől él az a lehetőség, hogy ha a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő család az új otthon megvásárlásához (építtetéséhez) csokot igényel, akkor az állam teljesen elengedi az áfa megfizetését. Továbbá azok a családok, amelyek új vagy használt lakóingatlanuk megvásárlásához csokot vettek igénybe, teljes egészében mentesülnek a négyszázalékos illeték megfizetése alól, az ingatlan vételárától függetlenül. A baloldal korábban megszüntette a családi adókedvezményeket és az otthonteremtési támogatásokat is. 

Ezzel szemben az adócsökkentések csak az idén mintegy hatszázmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Jövőre pedig az eddig ismert intézkedések révén több mint 870 milliárd forinttal marad több az érintetteknél. Sőt, 2022 elején a családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

Készül a NAV az szja-visszatérítésre
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készül a jövő évi adó-visszatérítésre. Mint ismeretes, a gazdaság ebben az évben elérte a kormány által kitűzött teljesítményt, ezért – a korábbi ígéretnek megfelelően – az állam visszautalja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó jogszabály szerint visszajáró részét. A Mediaworks Hírcentruma interjút készített Vágujhelyi Ferenc államtitkárral, a NAV vezetőjével, aki elmondta, a hatóság már javában dolgozik azon, hogy február 15-ig mindez rendben megtörténjen. – A feladat annyiban nem ismeretlen, hogy a NAV – a jogszabályi keretek között – rendszeresen utal különféle összegeket a cégeknek és a magánszemélyeknek. 
Az szja-visszatérítés persze tartogat némi kihívást, ami részben a személyi jövedelemadózás sajátosságaiból, részben pedig abból adódik, hogy majdnem kétmillió magánszemélynek nagyjából egy időben kell visszajuttatnunk a befizetett szja-t. Fennakadás azonban nem lesz – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.