Új kérelmek érkeznek Paks II engedélyezéséhez

Moszkában tárgyal ma a Roszatom vezérével Szijjártó Péter a nukleáris kapacitást fenntartó beruházás jövőjéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 12. 17:48
null
Magyar vállalat végzi el a munkát Fotó: Paks II Zrt./Nagy Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól haladnak a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásának előkészítő munkálatai, és a következő időszakban a kivitelező tíz újabb tervet és engedélykérelmet nyújt be a hatóságoknak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mielőtt Moszkvába utazott. Az orosz fővárosban a tárca közleménye szerint Alekszej Lihacsovval, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával egyeztetett a paksi munkálatok pontos menetrendjéről. Fontosnak nevezte, hogy sikerüljön tartani az előzetes terveket, és így Magyarország teljesíthesse az európai klímacélokkal kapcsolatos vállalásokat. Hangsúlyozta: a nukleáris energia tiszta, olcsó és biztonságos előállítási módja az energiaszükséglet fedezésének.

Egyeztettek arról is, hogy a Magyarországon létrejött oktatási-képzési kapacitásokat milyen módon lehet egy nemzetközi rendszer részévé tenni. Erre Szijjártó Péter elmondása szerint azért lenne szükség, hogy ha bárhol a világban atomerőmű építésébe kezdenek, akkor az annak működtetéséhez szükséges mérnökök, szakemberek képzése legalább részben Magyarországon történjen. A kormány legutóbb Bangladessel kötött ilyen megállapodást, és hasonlóról tárgyal Egyiptommal is.

– A kivitelező már 519 engedélyt megszerzett, ezek között volt a környezetvédelmi és a telephelyengedély is – mondta a miniszter, felidézve, hogy a 300 ezer oldalas létesítésiengedély-kérelem egy évvel ezelőtt készült el, nemrégiben pedig hiánypótlást kért az Országos Atomenergia Hivatal. – Ezt a következő hónapokban természetesen el fogjuk végezni, és ezzel párhuzamosan benyújtunk tíz újabb tervet és engedélykérelmet, például az alaplemezre és a reaktortartályra vonatkozóan – közölte. Hozzátette: emellett huszonhat épületre már van engedély, ötöt már építenek.

A tárcavezető rámutatott, hogy Magyarország csaknem negyven éve használ atomenergiát, kifejezetten pozitív tapasztalatokkal. Az atomerőmű ugyanis hozzájárult a környezet védelméhez, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásához, illetve az ország energiaellátásának biztosításához. Ezért is született döntés a nukleáris energia részarányának növeléséről a magyar energiamixben.

Borítókép: Paks II Zrt./Nagy Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.