Egy dohánygyár is lehet karbonsemleges

Az állami törekvések mellett a nagyvállalatok működésének megváltoztatásának is lényeges szerepe van a klímacélok elérésében.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 13:41
null
Bécs, 2019. október 31. Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétõl teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elõ, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British American Tobacco (BAT) a Climate Action Day napján jelentette be, hogy csatlakozik az ENSZ által támogatott Race to Zero programhoz, és vállalja, hogy a működéséből fakadó szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti 2050-re.

Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet átlagos emelkedése ne haladhassa meg az iparosodás előtti szinthez képesti 1,5 Celsius-fokot, átfogó, széles körű intézkedésekre van szükség, amelyekben a vállalatoknak is jelentős szerepet kell vállalniuk. A BAT ehhez a törekvéshez igazította már meglévő fenntarthatósági programját és az értékláncán belüli teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul.

A Race to Zero a valaha létrejött legszélesebb körű nemzetközi összefogás, amelynek célja a globális károsanyag-kibocsátás megfelezése 2030-ig, majd a karbonsemlegesség megteremtése 2050-ig.

A vállaláshoz eddig több, mint négyezer vállalat csatlakozott világszerte, amelyek együttesen a világ szén-dioxid-kibocsátásának csaknem 25 százalékáért és a világ GDP-jének több feléért százalékáért felelősek.

Kingsley Wheaton, a BAT vállalatcsoport marketingigazgatója elmondta: az új vállalás összhangban van azzal a célkitűzésükkel, hogy 2025-re harmincmillióra növeljék a füstmentes termékeiket választókat – ezzel párhuzamosan csökkenjen a hagyományos dohánytermékek fogyasztása –, valamint ötmilliárd fontos árbevételt érjenek el az új kategóriás termékeikkel.

A vállalat 2020-ban 30,9 százalékkal csökkentette a működéséből származó károsanyag-kibocsátását, amely a program 2017-es indulásához képest 37,4 százalékos csökkenésnek felel meg. Az idén májusban pedig arról számoltak be, hogy a világ első karbonsemleges e-cigaretta-márkáját tudhatják magukénak.

A BAT-ot 2021-ben az év klímabajnoka (Climate Leader) címmel tüntette ki a Financial Times, amely több mint négyezer európai vállalat közül a háromszáz legeredményesebb fenntarthatósági törekvéseit ismerte el. Ezen cégek csökkentették a legnagyobb mértékben az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat az árbevételükhöz viszonyítva 2014 és 2019 között.

Borítókép: MTI/EPA/Christian Bruna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.