időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Máris dőlnek az áramfogyasztási rekordok

Somogyi Orsolya
2021.12.09. 10:21 2021.12.09. 14:59
Máris dőlnek az áramfogyasztási rekordok

Új abszolút országos rendszerterhelési csúcsot regisztrált a villamosenergia-ipari rendszerirányító. A Mavir előzetes adatai szerint szerdán, december 8-án a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagának értéke elérte a 7254 MW-ot.

Ehhez még csak nem is kellett farkasordító hideg, a napi átlagos hőmérséklet –4 Celsius-fok volt. Ebből lehet következtetni arra, mire számíthatunk áramigény terén a keményebb, januári időjárásban.

A Mavir közölte azt is, hogy a hazai termelés 4022 MW-os értékéből mindössze 365 MW volt a megújulók teljesítménye, ami 9,06 százalékot jelent. A bruttó rendszerterhelésben, vagyis az importtal együtt számított fogyasztásban a megújulók részaránya mintegy öt százalék volt. A hazai termelést a földgáz (1492 MW) és nukleáris (1541 MW) primer forrású gépegységek biztosították. Az atomerőmű tehát nem működik jelenleg teljes, több mint 2000 MW-os kapacitásán, mert a 3-as blokk október óta tervezett karbantartás alatt áll.

Egyébként már kedden is megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord, erre Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai üzletágának vezetője hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. A heti árampiaci események közül kiemelte továbbá, hogy a 

lengyel rendszerirányítónak hétfőn segítséget kellett kérnie a szomszédos országoktól, mert a túl kevés szélenergia áramhiányt okozott az országban.

Persze minden ország adja-veszi a szomszédaival az áramot, de itt arról lehet szó, hogy több importra volt szükség, mint amire előzetesen számítottak.

Ismét több árampiaci termék ára csúcsot döntött, például a 2022-es szállítású áram 175 euró/MWh-ra , a 2023-as 115 euró/MWh-ra, a 2024-es termék pedig 95 euró/MWh-ra növekedett a magyar áramtőzsdén, HUDEX-en. Vagyis a szakértő szerint elég borúsak a kilátások. Hozzátette, hogy más termékeknél (például a másnapi árampiacon, vagy a földgáztőzsdéken) ugyan nem született rekord, de az árak megközelítették az októberi csúcsokat.

Borítókép: Mavir Zrt.