A felújítás szinte mindig megtérül

Minél magasabb a helyi lakáspiaci árszínvonal, annál vonzóbbak az energiahatékonysági beruházások a várható értéknövekedés szempontjából is. Ahol viszont alacsonyak az árak, a felújítás költségei könnyen meghaladhatják a várható értéknövekedés összegét.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 15:00
null
20211021 Orvosi rendelőintézet felújítása, Szegfű Gyula utca, Székesfehérvár. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Fotó: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csaknem nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint ötven százalékkal érnek többet a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületeknél; az átlagos energiaigényű családi házaknál ez az értéknövekedés húszszázalékos – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet. A szervezet a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Lechner Tudásközpont adatbázisainak összekapcsolásával végezte el nyolcezer családi ház vizsgálatát. Megállapította, hogy

a jó energiakategóriájú családi házak ára 15-20 százalékkal magasabb az átlagos kategóriában szereplő ingatlanokhoz képest, vagyis a kutatás eredményei igazolják, hogy a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményez.

Minél magasabb a helyi lakáspiaci árszínvonal, annál vonzóbbak az energiahatékonysági beruházások a várható értéknövekedés szempontjából is. Ahol viszont alacsonyak az árak, a felújítás költségei könnyen meghaladhatják a várható értéknövekedés összegét. Ezért az alacsonyabb ingatlanárakat felvonultató területeken kiegészítő ösztönzők vagy támogatások hiányában az energiahatékonysági beruházások végrehajtása elmaradhat.

A községek, megyeszékhelyek és városok esetén a jó energiahatékonyságú épületek ára magasabb, de az átlagosnál rosszabb energetikai tulajdonságú épületek felé haladva már nem mutatható ki további árcsökkenés. Budapest kivétel, itt az ingatlan fekvésének nagyobb az árat alakító szerepe, így a régebben beépült, magas presztízsű területek ingatlanjai akkor is drágábbak, ha energetikai minőségük nem megfelelő.

Új tételek az energiahatékonysági szabályozásban A napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az energetikai vállalatokat érintő energiahatékonysági szabályozás változásáról tájékoztatott, eszerint 13 új energiahatékonyság-javító intézkedéssel egészítené ki fél éve megjelent katalógusát. A gépcserével, a társasházi felújítással vagy a távmunka ösztönzésével elért energiamegtakarítások is egyszerűen elszámolhatók lesznek. A 2021 januárjától hatályos energiahatékonysági kötelezettségi rendszer lényege, hogy a földgáz- és villamosenergia-kereskedők, egyetemes szolgáltatók, valamint a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek csökkentik a végfelhasználóknál az energiafelhasználást.

Borítókép: Többet ér a piacon a magasabb besorolású ingatlan (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.