A vártnál jobban teljesített az ipar

A járműgyártás decemberben sem tért magához, mégis meglepte az elemzőket a kedvező adat.

Magyar Nemzet
2022. 02. 04. 10:50
null
2020.07.21. Kecskemét Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elmúlt évben 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 6 százalékos visszaesés után – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A mai ipari adat kellemes meglepetés. Bár az éves alapú termelési adatokban kismértékű visszaesésre számítottunk, érdemi, öt százalék feletti növekedés következett be az előző év azonos időszakához képest. A vártnál kedvezőbb adat vélhetően két tényezőre vezethető vissza, a részletes adatokat később ismerteti a KSH – fogalmazott Regős Gábor. 

A Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője a friss ipari adatokra reagálva elmondta: 

bár a járműgyártás teljesítménye még decemberben is kedvezőtlenül alakult, ám az éves alapú visszaesés az előző hónapokban tapasztaltnál kisebb lehetett. Lehetséges azonban az is, hogy a többi iparág vártnál gyorsabb termelésbővülése húzta felfelé az ipar termelését. 

A decemberi kedvező adat jó jel lehet a 2022-es teljesítményre vonatkozóan is: ha a járműgyártást (és kisebb mértékben a többi ágazatot is) érintő alapanyaghiány mérséklődik, az jelentősen javítani tudja az ágazat termelését, ami így húzóerőt jelenthet a GDP szempontjából is. Ez azonban a másik oldalról kockázat is: az alapanyaghiány és a szállítási nehézségek súlyosbodása vissza is vetheti az idei gazdasági növekedést.

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.